Published On: Pon, pro 7th, 2020

Predsjednik VSTV: Ne osjećam se sigurno u Sarajevu. Ne želim proći kao Jozo Leutar

Ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu, kazao je danas za N1 Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, aludirajući na atentat iz 1999. godine.

On je dodao da je zabrinut za svoju sigurnost jer nema pratnju i osiguranje.

”Ja sam htio da vidim kako razmišljaju članovi Vijeća i da vidim kako ću se postaviti dalje. Čuo sam kako je diskutirao jedan broj članova, moja će odluka biti bazirana na tome i na osjećaju sigurnosti koji imam. Ne znam što vi zaključujete, ne želim da naslućujem bilo što, govorim koji su parametri na osnovu kojih se ja opredjeljujem. Ja sam čovjek demokrata, radim sve u skladu sa Zakonom, ništa što budem uradio neće biti protiv zakona i neće blokirati instituciju. Osjećam se ugroženim i da mi je narušena sigurnost, ja nemam nikakvo osiguranje. Evidentno je da se pratim i snimam, ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu, ne planiram da imam takve posljedice. Sve što je danas činjenica, će biti opredjeljujuće kod donošenja odluke”, istakao je Tegeltija.

Govoreći o posljednjoj sjednici VSTV-a, rekao je da nije bilo nikakvog razloga da ne prisustvuje.

”Tema je bila aktualna, situacija koja je obuhvaćala pitanja sigurnosti, a onda i objavljivanje audio sadržaja. U takvoj jednoj situaciji nema nikakvog osnova da se izuzima član Vijeća. Da je bio pokrenut bilo kakav postupak, naravno da bih se mogao izuzeti. S obzirom na temu sjednice, nije bilo nikakvog razloga za moje izuzimanje”, kazao je Tegeltija u razgovoru s Daliborom Mrdićem.

Iznio je oštre kritike na račun suca Suda BiH Branka Perića.

”Gospodin Branko Perić se ponaša kao špekulativni novinar nego kao sudac. On špekulira vrlo jasno i otvoreno, što sudac sebi ne smije nikada dozvoliti. Siguran sam da nigdje na svijetu ne postoji sudac koji tako jasno špekulira o drugim ljudima”, poručio je gost N1.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>