Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio izaslanstvo Hrvata iz Jajca

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca Josipa Topića, zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća Ivu Šimunovića, direktora Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Antu Brtana i predsjednika Udruge „13.rujan“ Jajce Darka Samardžića.

Predstavnici Hrvata iz Jajca upoznali su predsjednika Milanovića s aktualnim stanjem u Općini Jajce, posebno s problemima s kojima se susreću Hrvati u toj općini, ali i općenito u Bosni i Hercegovini. Kao jedan od većih problema istaknuli su obnovu kuća u vlasništvu Hrvata koja većim dijelom još nije provedena. Razgovaralo se, nadalje, o značaju kulturne i spomeničke baštine Jajca za identitet Hrvata Bosne i Hercegovine, kao i o gospodarskoj situaciji uz poruku kako su Hrvati odlučili ostati raditi i živjeti u Jajcu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

Tema sastanka bilo je i nedavno obilježavanje oslobođenja grada Jajca koje je organizirala Udruga „13. rujan“, a koja okuplja sve braniteljske udruge iz te općine. Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine. Predsjednika Milanovića pozvali su pri tome da dogodine u rujnu posjeti Jajce povodom dana oslobođenja grada.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.