Published On: Ned, lis 28th, 2018

Predsjednik Katalonije prijeti masovnim prosvjedima

Zagovornici nezavisnosti Katalonije obilježili su u subotu prvu godišnjicu izglasavanja odcjepljenja od Španjolske, a premda samostalnost nije zaživjela poručuju kako će prosvjedima i glasanjem nastaviti do postizanja tog cilja.

“Povući se natrag nije opcija”, rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra u obraćanju medijima u Barceloni.

Pozvao je na puštanje na slobodu bivših katalonskih čelnika pritvorenih pod optužbom za pobunu protiv Španjolske. Njima bi se početkom sljedeće godine trebalo suditi.

“Budu li oni osuđeni, mi ćemo biti odlučni kao što smo bili 1. listopada te snažni i solidarni kao 3. listopada”, poručio je Torra.

Početkom listopada 2017. katalonska vlada je organizirala referendum o nezavisnosti, unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, a 3. listopada su uslijedili masovni prosvjed i opći štrajk kao odgovor na policijsku intervenciju na biralištima.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je za uspostavu samostalne republike Katalonije, no zagovornici ostanka u Španjolskoj bojkotirali su glasanje.

Na temelju rezultata referenduma, u regionalnom parlamentu u Barceloni održano je glasanje 27. listopada 2017. pa proglašena nezavisnost. Premda su u nekim mjestima građani krenuli skidati španjolske zastave s institucija, nezavisnost u stvarnosti nije zaživjela.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare