Published On: Sri, pro 11th, 2019

Predsjednik Irana Washington proglasio ljutim neprijateljem i najavio zaobilaženje američkih sankcija

Iran će prevazići američke sankcije, ili ih zaobilazeći ili kroz pregovore, ali neće preći „crvene linije“ koje je sebi postavio u razgovorima sa svojim ljutim neprijateljem Washingtonom, izjavio je u srijedu predsjednik Hassan Rouhani.

Napetosti u buknule između Teherana i Washingtona od prošle godine, kada je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih sila, i ponovo je uveo sankcije Teheranu koje su teško naškodile iranskoj ekonomiji ovisnoj o nafti.

Islamska Republika odbacila je pregovore o novom sporazumu s Trumpovom administracijom, tvrdeći da su oni mogući tek kada se Washington vrati nuklearnom sporazumu i ukine sankcije.

  • Vlada je odlučna da porazi neprijatelja zaobilaženjem američkih sankcija ili kroz razna sredstva uključujući i razgovore, ali mi nikada nećemo preći naše crvene linije – navodi iranska studentska novinska agencija ISNA Rouhanijevu izjavu.

U rijetkom činu saradnje između Teherana i Washingtona, Sjedinjene Države i Iran u subotu su razmijenile po jednog zatvorenika.

Washington je saopćio kako se nada da će razmjena zatvorenika dovesti do oslobađanja Amerikanaca koji se drže u iranskim zatvorima i da je to znak da je Teheran voljan da raspravlja i o drugim temama, prenosi Reuters.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare