Published On: Pon, ruj 4th, 2017

Predsjednica ili ne zna ili širi fake news o Za dom spremni; papiri iz 1941. pokazuju uz koliko muke ga je NDH izumila

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sinoć je, u novom grafu, ustvrdila kako je ustaški uzvik “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav kompromitiran tijekom režima NDH-a; evidentan povijesni falsifikat hrvatske predsjednice najoštrije demantiraju dokumenti ustaških čelnika i službene novine NDH, iz kojih je jasno da je režim a) izmislio novi pozdrav i b) imao velikih problema u njegovom uvođenju.

Jure Francetić, jedan od istaknutih ustaških koljača, u srpnju 1941. poslao je okružnicu s uputama o novom narodnom pozdravu kojeg je 1930-ih počeo koristiti Ante Pavelić. Ustaški ministar, ideolog i književnik Mile Budak, striktne upute o korištenju novog pozdrava izdao je nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu 1941. Te godine, izvještaji ustaških časnika prepuni su ogorčenja što narod, čak i u dijelovima Hrvatske u kojima je potpora ustašama bila najčvršća, odbija prihvatiti Za dom spremni.

‘Da bismo naš pozdrav mogli još više zavoljeti…’

“Dragi ustaški junaci! Svakog dana, prije svakoga sata u školi, prije i poslije svakoga sastanka, na ulici i kod kuće mi se pozdravljamo našim lijepim ustaškim pozdravom Za dom spremni. Taj je pozdrav lijep, pun smisla i sadržaja”, stoji u propagandom članku o pozdravu Za dom spremni, objavljenom u Hrvatskom braniku 1941. godine pod naslovom “Tumačenje ustaškog pozdrava za ustaške junake”.

“Da bismo taj naš pozdrav mogli još više zavoljeti, da bismo ga s razumijevanjem i poštovanjem izgovarali, ja ću vam danas govoriti što znači taj pozdrav i zašto se mi ustaše baš tako pozdravljamo”, piše Branik. U članku se sugerira kako javnost još nije prihvatila svakodnevnu uporabu ustaške krilatice. “Dragi ustaški junaci, izgovarajte naš pozdrav s poštovanjem, da pokažete da razumijete što on znači”.

U knjizi cijenjenog britanskog povjesničara Roryja Yeomansa Visions of Annihilation, u izdanju Sveučilišta Pittsburg 2012. godine, navodi se niz dokaza da je režim NDH imao poteškoća u implementiranju novog službenog pozdrava. Sve do 1942. i onda ponovno od 1944. godine, NDH je prisluškivala telefone onih koji su telefone imali i čitala pisma građana kako bi provjerili koristi li se Za dom spremni.

Kazne za građane zbog neispravnog pozdrava

Mijo Bzik, jedna od najbližih Pavelićevih ljudi, 1943. godine divljao je što se građani još uvijek pozdravljaju s “Ljubim ruke”, a dnevne novine su 1944. godine objavile seriju tekstova s porukom – “U Nezavisnoj državi Hrvatskoj, postoji samo jedan pozdrav: Za Dom Spremni”. Revija Nova Hrvatska objavila je članak o očekivanoj smrti pozdrava “halo”, kojeg će, nadali su se, zamijeniti hrvatskiji pozdrav “spremni”.

Postoje zapisi i evidentirane kazne koje su mnogi dobili jer nisu koristili ispravan pozdrav u svojim korespondencijama, piše Yeomans, a poseban problem predstavljale su razne omladinske organizacije NDH koje su uporno zabušavale u korištenju novog pozdrava. U nizu članaka u službenom tisku prozivani su građani koji ne koriste Za dom spremni. Režim je, između ostalog, tiskao brojne letke i pamflete, objašnjavajući važnost novog narodnog pozdrava.