Published On: Uto, pro 18th, 2018

Predrag Kožul: Odluka SIP-a nije sukladna presudi Ustavnog suda

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima kako današnja odluka SIP-a BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

– Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ – kazao je Kožul.

Hoće li njegova politička opcija biti među onima iz kojih je već tokom ovog dana najavljeno da će se obratiti Ustavnom sudu povodom današnje odluke SIP-a, Kožul nije želio odgovoriti.

Iz njegove izjave novinarima proizilazi da je odluka SIP-a toliko ‘svježa’ da bi bilo nezahvalno očitovati se o tome prije nego HNS podrobnije sagleda ovo pitanje.

SIP je danas odlučivao o kriterijima za kadrovsku popunu Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opredijelili su se da kriterij za to bude popis stanovništva u BiH proveden 2013. godine, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare