PRAVOSUĐE BIH KAO KIOSK: Pod pritiskom javnosti lovom na sitne rine pokušavaju zaštiti vrh Armije RBiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Armije RBiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Hamde Pataka zvanog Hamdija, rođenog 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića zvanog Juka, rođenog 1965. godine također u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Novog Travnika postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su u periodu od oko četiri mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, protivpravno zarobljenih u tom mjestu.

U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju.

Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške tjelesne i psihičke ozljede žrtvama.

Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je, zajedno s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljsva BiH.