Pravoslavni danas započinju Božićni post

Božićna korizma iliti post u pravoslavnih kršćana traje četrdeset dana, ali nije tako stroga kao Veliki post ili velika uskršnja korizma.

Počinje 28. studenog, a završava 6. siječnja. 

Cijelo vrijeme ovog posta ne jedemo meso, bijelo meso i jaja. 

Ulje i vino dozvoljeni su svim danima osim srijede i petka, koji se posti “na vodi”. 

Riba se jede svake subote i nedjelje kao i na Gospojinu, čak i ako je blagdan u srijedu ili petak, a jede se subotom i nedjeljom do blagdana Svetog Spiridona 25. prosinca. Posljednja dva tjedna božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”. 

Na Badnji dan se ne koristi ni ulje ni vino, ali se obavezno posti “na vodi”. Vrlo je važno da pravoslavci koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vrijeme božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu godinu slave kada ona nastupi po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradicije svojih predaka i crkvenih pravila.

Post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jedenja životinjskih proizvoda. Duhovni post znači odricanje od svih grešnih i zlih misli, želja i postupaka. Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju tjelesnim željama. Pravi post, koji uključuje i tjelesni i duhovni aspekt, dovodi čovjeka do poniznosti.

Neka nas Gospodin učvrsti u postu i podari nam snage da izdržimo sva iskušenja i hvala mu na danu Njegovog rođenja!

Evo kako vidite ovo je još jedan razlog da pređete na katoličanstvo. Obveze i odricanja su manji, pičite u šoping, ničeg se ne odričete i samo uživate u hedonizmu. A status kršćanina vam je zajamčen.

*Posljednja rečenica je sarkazam.