Published On: Pet, lip 4th, 2021

PRATITE UŽIVO | VUKADIN: Mi nemamo snage reći da nam je cilj vlastita federalna jedinica

U Mostaru od 11 sati zasjeda Hrvatski narodni sabor u BiH na kojem se okupilo 600 izaslanika iz 12 hrvatskih političkih stranaka, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Zasjedanje HNS BiH izravno prenosi RTV Herceg Bosne, a prijenos preuzima i HMS.

14:24 Izaslanicima se obratio Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a On je istaknuo da se izmjenom izbornog naroda neće dokinuti nepravda da Hrvati u BiH nemaju entitet.

Kaže da za razliku od Hrvata druga dva naroda jasno artikuliraju svoje ciljeve. Jednima je, kaže, cilj građanska BiH, a drugima raspad.

-Mi nemamo snage reći da nam je cilj vlastita federalna jedinica. Da je tako mislio Franjo Tuđman danas ne bi postojala Hrvatska, rekao je Vukadin.

-Borbeni duh mora postojati okosnica HNS-a BiH. Spomenuo je Deklaraciju intelektualaca iz Tomislavgrada u kojoj je cilj Hrvata u BiH federalna jedinica. Najbolji put za BiH je federalizacija po europskim standardima po kojem će Hrvati dobiti treći entitet kao treću nogu na tronošcu, kaže Vukadin.

13: 36 Nakon Lozančića izaslanicima se obratio predsjednik HSS BiH Mario Karamatić. On je referirajući se na Lozančićeve riječi kazao da “mi jesmo braća, ali da ne treba zaboraviti i da je Kajin ubio svog brata Abela”.

Lozančić: Mi jesmo braća samo što je Bakirov djed prešao na katoličanstvo

13. 30: Predsjednik HSS Stjepana Radića Anto Lozančić kazao je kako se slaže s izjavom Bakira Izetbegovića kako su Hrvati i Bošnjaci braća.

– Drago mi je da je to rekao. Mi jesmo braća s tim da je moj djed zadražo katoličanstvo, a njegov prešao na islam, kazo je Lozančić

Naglasio je kako Hrvati ne traže ništa više nego da budu ravnopravni s druga dva naroda, a “kako su počeli ovi iz Sarajeva čini mi se da bi oni htjeli i da nam biskupe biraju.”

13:15 Izaslanicima HNS-a obratio se Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

U svom govoru kazao je da još uvijek nismo pobjegli od pitanja koja je svrha HNS-a.

-Moramo napokon učiniti sve što je do nas i ne smijemo se odnaroditi. Imamo neotuđivo pravo na BiH i budućnost Hrvata u njoj”, rekao je Cvitanović.

Dodaje da je krajnje vrijeme je za izlazak iz začaranog kruga u FBiH u odnosu između Bošnjaka i Hrvata. Kaže da je krajnje vrijeme prestati s nametanjem političkih predstavnika i u BiH i u FBiH i u RS.

-BiH je jedino moguća kao zemlja kompromisa i zemlja ravnopravnih naroda. Svjesno smo plaćali cijenu stavljajući nacionalni interes ispred stranačkog i podržavamo postojanje HNS-a dok se ne riješe pitanja naroda i građana u BiH, kazao je Cvitanović.

13:00 Nakon Tomića, izaslanicima HNS-a obratio se Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH. -Hrvati vode bitku za jednakopravnost i u tome imate podršku RH. Potrebno je onemogućiti preglasavanje i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Izmjena izbornog zakona te ograničene ustavne reforme du prioritet. RH podupire stabilnu BiH, rekao je Sabolić podržavši euroatlantski put BiH.

12:55 Izaslanicima se obratio Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru. Pozvao je na podršku i ulaganje u znanost i podržao rad HNS-a.

12: 52 Ljubić svoje izlaganje zaključuje tvrdnjom da presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić nije provedena zbog onih koji su zaduženi za civilnu implementaciju Daytonskog sporazuma, misleći pri tome, dakako, na odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka. Podsjetio je i pri tome na Inzkovu skandaloznu izjavu  kada je kazao da ne razumije što je legitimno političko predstavljanje te da je presuda Ljubić veće provedena.

12: 45 Predsjednik GV HNS BiH navodi da ne očekuje da će države zapadnog Balkana ući u EU u narednih 10-15 godina. Skeptičan je po pitanju “Mini Schengena” jer je on, kako kaže, čekaonica za pravi Schengen. S tim u vezi postavio je i pitanje hoće li nas već sljedeće godine, kada Hrvatska uđe u prostor Schengena, razdvojiti od RH.

12:40 Ljubić kaže da je HNS BiH održala hrvatsko pitanje živim. Kaže da smo se, što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, našli na prekretnici raja ili pakla te da je optimističan po pitanju Izbornog zakona.

12: 35 Ljubić ističe da je u tijeku je podjela na dva paradržavna entiteta, bošnjački i srpski, s Hrvatima u njoj kao multietničkim ukrasom. Istaknuo je da je prošlo 12 godina bez utjecaja Hrvata na diplomaciju.

12:25 Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić izaslanicima se obratio predstavljanjem izvješća o radu Glavnog vijeća.

12:20 Pri kraju svog obraćanja izaslanicima Čović je kazao da će se dvije izborne jedinice u Federaciji BiH omogućiti da Hrvati u BiH izaberu člana Predsjedništva te ondje gdje prelaze izborni prag izaberu svog izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

12: 18 “Rok za Izborni zakon je kraj lipnja. Već krajem idućeg tjedna ćemo definirati izbor članova Predsjedništva i domove naroda.

Kaže da se žele riješiti tehnička pitanja izbornog zakona i povećati transparentnost.

Izrazio je uvjerenje i da će se izmjene Izbornog zakona usvojiti do kraja godine te da su potrebe ograničene izmjene Ustava kako bi se implementirati sve presude.

“Nitko neće izbrisati Hrvata Srbe i Bošnjake iz Ustava i to nije predmet razgovora”, kaže predsjednik HNS BiH.

12:08 Čović je kazao da RTV HB može biti nadomjestak za hrvatski kanal unutar RTV sustava. Iznio je prijedlog da se uz račun Elektroprivrede HZHB naplaćuje naknada u visini jedne marke kako bi se program RTV HB diguo na višu razinu i kako bi tehnički i kadrovski ojačala. Izrazio je uvjerenje da se s ovime može krenuti već s početkom srpnja.

12:04 -Uvjeren sam da će se do kraja sljedeće godine vidjeti zaokružena zgrada HNK Mostar i da će se vidjeti sa svih pozicija u Mostaru, rekao je Čović ustvrdivši da očekuje i pomoć Vlade RH u realizaciji tog projekta

12:00 U nastavku obraćanja izaslanicima HNS-a Čović kaže da u sljedećem razdoblju treba činiti dodatan napor kako bi se više iskoristio potencijal dijaspore bh. Hrvata te se intenzivnije povezati s njima

11:55 Čović predviđa jačanje pritiska sarajevskih medija i njihovih lobista na dužnosnike HNS-a kako se intenziviraju pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH. “Možemo se suprtostaviti politikama koje žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Čović.

11:53 Predsjednik HNS-a kaže da je moguće izmijeniti Izborni zakon BiH a da se pri tome implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava te Ustavnog suda BiH kako bi se svi mogli kandidirati, a istovremeno da Hrvati mogu birati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

11:50 Čović kaže da pozdravlja imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika. Od njega očekuje da predvodi reformski proces te dodaje da BiH ne može biti funkcionalna država sve dok je poluprotektorat

11: 44 Građansko ili unitarno ne može biti rješenje za BiH i za Hrvate u BiH, kao ni separatističko, to su dva lica ista kovanice, kazao je lider HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović.

11:20 Na prijedlog predsjednika HNS-a Dragana Čovića izabrano je radno Predsjedništvo koje će rukovoditi zasjedanjem HNS-a

11:10 Slaven Bevanda iz HRS-a predložio dopunu dnevnog reda o participaciji Hrvata u institucijama BiH, FBiH, RS-a, županija i općina i gradova.

11: 00 Predsjednik HNS-a Dragan Čović preuzeo vođenje zasjedanja

Od 2010. godine zasjedanje HNS BiH održava se, u pravilu svake dvije godine, nakon održavanja parlamentarnih, odnosno lokalnih izbora. Vijećnici izabrani od hrvatskih birača u općinska i gradska vijeća, kao i izabrani zastupnici u županijske skupštine, entitetske parlamente i Parlament BiH, postaju izaslanici HNS BiH.

Ovogodišnje zasjedanje održava se nakon održanih lokalnih izbora krajem prošle godine.

Hrvatski Narodni Sabor na današnjem će 9. zasjedanju usvojiti Rezoluciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, u kojoj će snažno biti naglašena opredjeljenost za euroatlanske integracije BiH, za Bosni i Hercegovinu, kao modernu europsku državu svih njezinih građana, ali i za jednakopravnost hrvatskog s druga dva naroda.

Poseban naglasak bit će stavljen na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se osiguralo da, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH Hrvati, u potpunosti, mogu izabrati svoje legitimne predstavnike u Federalni, kao i državni Dom naroda, te svog člana Predsjedništva BiH, ali i otklonila diskriminacija u mogućnosti kandidiranja svih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Izaslanicima će se, kako se očekuje, obratiti predsjednik Hrvatskog Narodnog sabora i lider HDZ BiH dr. Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr. Božo Ljubić, te lideri stranaka koje imaju izaslanike na Saboru.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x