POZNATI NOVINAR Ivica Puljić otkrio zašto je Novalić završio na američkoj crnoj listi, umirovljenici su samo alibi, a stvar ozbiljnija

Ne stišavaju se reakcije nakon što je premijer Federacije BiH i član Predsjedništva SDA Fadil Novalić završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

– Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo umirovljenicima. Da bude jasno – Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali budući da je suđenje u tijeku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije – poručio je Ivica Puljić.

– Da pojasnim. Ja sam informacije o sankcijama Novaliću i Stankoviću dobio od dva izvora iz američkog Ministarstva financija. Dakle, nije rekla-kazala, nego se radi o profesionalnom prikupljanju podataka. Ja dugo radim posao i mislim da znam kako doći do provjerene informacije – dodao je Puljić.

 

Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini se oglasilo nakon što je Ministarstvo financija SAD-a nametnulo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Miloradu Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.

– Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti – poručeno je iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Fadilu Novaliću su sankcije uvedene zbog potkopavanja demokratskih procesa./HMS/