Published On: Uto, ruj 13th, 2016

POZITIVNA STRANA DODIKOVOG REFERENDUMA: EU žuri s integracijama. "Vrijeme je da BiH dobije status kandidata"

Iz perspektive europarlamentarke i uzimajući u obzir sve ono što se u posljednje vrijeme radi u BiH, mogu reći da država napreduje i da je sada prava prilika za BiH da se učini taj sljedeći korak na europskom putu i da se dobije taj upitnik, kazala je za „Avaz” zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon.
‘’Blokada ili opstruiranje puta prema članstvu u EU može imati posljedice, prije svega su to posljedice za cijelu državu, ali mislim da Balkan nema alternativu osim EU. BiH je prošla dug put, na tom putu imali smo mnogo razočarenja i sada mislim da očekujemo da dobijemo pozitivne vijesti iz Bruxellesa, jer su ispunjeni uvjeti i ja se iskreno nadam da će BiH dobiti taj sljedeći korak, taj kandidatski status, jer bi to bila dobra poruka za daljnji napredak države’’, naglasila je Fajon.
Upitana da komentira najavljeni referendum o danu RS, Fajon je kazala da pomno prati šta se događa u BiH te da sada definitivno nije najbolji trenutak za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju.
‘’Međunarodna zajednica i EU traže da se iz BiH govori isključivo jednim glasom i mislim da u ovoj situaciji neko dodatno zaoštravanje odnosa između dva entiteta nije korisno. Već nekoliko godina pratimo dobre korake naprijed i sada bi bilo bolje da se udruže snage u BiH i da svi rade za taj jedinstven cilj, a to je da BiH što je brže moguće obavi sve reforme i postane članica EU’’, smatra Fajon.
Dodaje, međutim, da je kršenje Ustava BiH pitanje koje BiH treba srediti na unutrašnjem planu.
‘’Bolje da se o ovom pitanju postigne unutrašnji dogovor, a tek ako se ne može postići taj dogovor, onda treba očekivati da međunarodna zajednica reagira, pa možda čak i bonskim ovlastima’’, kazala je Fajon.
Ona smatra da bi za BiH bilo korisno da se promijeni retorika.
‘’Mene još brinu loša ekonomska situacija, svi sukobi koji postoje na političkoj razini, korupcija te činjenica da mladi ljudi odlaze iz BiH u potrazi za boljim životom, a za to sve odgovorni su političari u BiH’’, zaključuje Fajon.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x