Published On: Pet, stu 12th, 2021

Pozitivna priča iz Roškog Polja: Stočarstvo kao nova šansa

Tomislavgrad i okolina posljednjih desetljeća se suočavaju s velikim iseljavanjem stanovništva koje sreću traži preko granice. Oni hrabri i istrajni odluče ostati, kao što je uradila Karmela Ljubas sa svojim suprugom i sinom koji su u Roškom Polju početkom godine zasnovali farmu Salers goveda. Neizvjestan podstanarski život u gradu, preokrenuli su u jednu pozitivnu priču na selu.

Uzgoj Salers goveda je šansa za područja gdje vladaju hladniji planinski vremenski uvjeti, jer im gusta dlaka povećava otpornost na niske temperature, prenosi BHRT.

Roško Polje, zbog svog prostranstva, pruža mogućnosti za ispašu velikog broja goveda i druge stoke, a daje šansu i za turizam ako se ispromovira ljepote i sadržaji ovog područja.

Mještani Roškog Polja su većinom odselili u inozemstvo, ali smatraju da njihov rodni kraj može razviti lijepu turističku priču i da treba dati podršku onima koji su odlučili ostati.

Karmela i Ivan Ljubas nisu se pokajali što su odlučili život graditi na selu i planiraju da farmersku priču podignu na viši razinu. Od sela su dobili i više nego što su očekivali.

Iskorak u nepoznato i volja da se okušaju kao stočari pokazalo se kao dobar potez, a kako bi ova i slične farmerske priče ojačale i dobile ohrabrenje da opstanu, očekuje se i podrška države. Potencijala ima, samo ih treba iskoristiti.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Robin Moon
Robin Moon
1 godina prije

Svaka cast Ljubasi!

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

Potpora svim hrabrima., ❤️❗