Published On: Mon, Aug 7th, 2017

Povjerenstva RH i BiH su još 2006. postigla sporazum o izgradnji Pelješkog mosta

Bošnjačke stranke, potpomognute SDS-om i njegovim koalicijskim partnerima, počele su veliku kampanju rušenja projekta izgradnje Pelješkog mosta, piše Večernji list BiH.

Projekt vrijedan 420 milijuna eura postao je predmet opsesije pojedinih političkih krugova koji pod plaštem nacionalnih interesa žele zaustaviti gradnju spomenutog mosta, a sve, navodno, zbog interesa BiH.

Ti navodni patrioti pričaju o svemu osim o činjenicama, a one nimalo ne idu u njihov prilog. Naime, tim pitanje još 2005. bavila su se povjerenstva BiH i Hrvatske. Sastavljena su bila od najboljih stručnjaka, od onih koji se bave pomorskim pravom, uglednih kapetana i brojnih drugih.

– U 2006. godini, točnije 6. prosinca, usuglašene su tehničke karakteristike mosta. Dvije su najvažnije, a to su visina mosta i širina plovnog puta. Visina mosta, prema zahtjevu hrvatske strane, prvo je bila 35, a zatim 45 metara. Bh. strana je to odbila i na kraju je bio zajednički zaključak da će visina mosta biti 55 metara. I to je bio prijedlog bh. strane. Kada je riječ o širini plovnog puta, hrvatska strana tražila je da on bude 180 metara, a bh. strana je to odbila i tražila da on bude 200 metara. To je na kraju prihvaćeno i potpisano – rekao je Večernjem listu tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić./HMS/