Published On: Tue, Dec 10th, 2013

Povijesno rukovanje Baraka Obame i Raula Castra

JOHANESBURG – Američki predsjednik Barak Obama, pred početak komemoracije preminulom južnoafričkom lideru Nelsonu Mandeli na stadionu u Johannesburgu, pozdravio se s mnogim svjetskim liderima, a najveću pozornost medija privuklo je njegovo rukovanje s predsjednikom Kube Raulom Castrom.

Ovo je, kako navodi CNN, bio značajan i simboličan trenutak, jer ni poslije 50 godina od Kubanske revolucije, SAD i Kuba još nemaju diplomatske odnose.

Obama je ublažio neke ekonomske sankcije i restrikcije kada je riječ o putovanjima, koje je strogo primjenjivala administracija predsjednika dzodza Busha, ali odnose dvije zemlje i dalje karakterizira napetost.

Američki predsjednik je, naravno, znao da će Castro biti na današnjoj komemoraciji, kao i to da odbijanje Castrove ruke ne bi bilo u duhu pomirenja koje se smatra Mandelinom zaostavštinom, naveo je CNN.

Ovo nije prvo rukovanje jednog američkog i kubanskog čelnika. Svojevremeno se 2000. godine tadašnji američki predsjednik Bill Clinton rukovao s Fidelom Castrom u zgradi Ujedinjenih naroda.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Istorijsko-rukovanje-Baraka-Obame-i-Raula-Kastra-221723.html&usg=ALkJrhhPC5eUx2G0Fc_IaDxlbv7Ogiyv-Q#sthash.17z6KkST.dpuf