POTRESAN ISPRAĆAJ HRABROG HERCEGOVCA! Zapovjednik ‘slomio’ govorom: ‘Dragi Damire…’

Foto: Monografija Prvi hrvatski gardijski zdrug HEROJ IZ POSUŠJA Autor: Dnevno.hr/S.V.

Izvršavajući borbenu zadaću na Kupresu, 06. travnja 1992. godine poginuo je Damir Martić, prvi pripadnik Specijalne postrojbe MORH-a Bojne “Zrinski”, dragovoljac i čuveni heroj Domovinskog rata.

Damir je rođen je 11. travnja 1968. godine u Imotskom, a sudbina je htjela da u istom mjesecu pogine u velikim borbama za Kupres na kojem će, pokazat će se u nastavku, poginuti još brojni heroji. Ovaj rođeni Imoćanin, osnovnu i srednju strukovnu školu za strojobravara završio je u Posušju, a uniformu je odjenuo mjesecima prije početka rata.

Naime, od 27. studenog 1990. godine pripadnik je Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec, a već u svibnju 1991. postaje pripadnik Specijalne postrojbe MORH-a Bojne “Zrinski”. Borio se na Vukovarskom, Gospićkom, Dubrovačkom i Kupreškom bojištu koje mu je ujedno bilo i posljednje. Pokopan je uz vojne počasti na mjesnom groblju Martića križ u Posušju.

Foto: Monografija Prvi hrvatski gardijski zdrug

Potresan govor Miljenka Filipovića

Na posljednjem ispraćaju zapovjednik Miljenko Filipović svom vojniku Damiru uputio je vrlo emotivne riječi:

“Dragi Damire, umro si za najveće ideale za koje se čovjek, Hrvat, danas može boriti – slobodu, dostojanstvo i čast hrvatskog naroda. Dao si svoj život da bi živio tvoj narod, dao si ga i zato jer si želio poštedjeti život svog neprijatelja. Teško nam se pomiriti sa činjenicom da te više nema među nama, iako će možda već danas, sutra – mnogi morati poći tvojim putem. Dragi Damire, prošli smo cijelu lijepu našu domovinu, došao si braniti svoj rodni prag… Braneći njega, tu si pao i tu ostaješ čekajući uskrsnuće slobode svoga naroda i čekajući svoje uskrsnuće. Danas te polažemo u tvoju rodnu grudu kao u otvorenu ruku majke Domovine da bi sutra tvoja Rastovača, Posušje, Hercegovina i cijela Hrvatska mogla slobodno živjeti.”

Kao vječan spomen, vojarna u Rakitju ponosno nosi ime “Vitez Damir Martić”. Za zasluge u Domovinskom ratu posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika i proglašen je vitezom. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenicom domovinskog rata.

Autor:Dnevno.hr/S.V.