Published On: Pon, ruj 28th, 2020

Potpredsjednik EK: EU neće napustiti pregovore s Londonom

EUROPSKA komisija je poručila da Europska unija neće napustiti pregovore o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon Brexita i ostaje predana postizanju dogovora, odbacivši unaprijed odgovornost za možebitnu propast pregovora.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič danas je nakon sastanka s britanskim ministrom zaduženim za Brexit Michaelom Goveom rekao da Europska unija ostaje predana postizanju sporazuma unatoč prijetnjama Londona da neće ispoštovati dio sporazuma o povlačenju iz Unije.

“EU nikada neće izazvati kraj pregovora o budućem partnerstvu između EU i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je.

Britanska vlada ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s EU
Britanska vlada ustraje na zakonu kojim briše određene članke Sporazuma o razdruživanju s Europskom unijom.

Spornim zakonom vlada u Londonu planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, a upravo to je bilo jedno od najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada, tvrdeći da će i Brexit bez sporazuma biti dobar ishod za Britaniju.

EU je odgovorila da se neće ustručavati poduzeti pravne korake
EU je odgovorila da se neće ustručavati poduzeti pravne korake ako London odluči nastaviti s provedbom spornog zakona o britanskom unutarnjem tržištu, napomenuo je Šefčovič.

Obje strane su istaknule da istječe vrijeme za postizanje sporazuma. Po glavnom pregovaraču EU Michelu Barnieru, sporazum mora biti postignut najkasnije do kraja listopada.

U utorak treba početi novi krug pregovora dvije strane posvećen također spornim pitanjima ribarstva i jednakim uvjetima tržišnog natjecanja.