Published On: Pet, stu 6th, 2015

POTPORA Projekt vrijedan 800 tisuća KM: “Putevi meda” razvijaju pčelarstvo u Hercegovini


Pčelari iz istočne Hercegovine niz su godina bili zapostavljeni, a razvoj njihovog biznisa je sputavala nepovoljna gospodarska klima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
Da bi se krenulo u rješavanje ovog pitanja, pomoć nisu pružile entitetske a ni lokalne vlasti, već Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Oni s partnerima iz BiH i Crne Gore provode projekat Putevima meda kroz Durmitor i Hercegovinu. Za ovu ideju su iz IPA fondovi dobili 800.000 KM.
Cilj projekta je prije svega da se unaprijedi životni standard stanovništva kroz podršku i promociju ruralnog razvoja i turizma. Fokus je na promociji meda kao važnog i kvalitetnog proizvoda koji Trebinje, Gacko i ostalih sedam istočnohercegovačkih općina imaju ponuditi. Sa druge strane je i šest partnerskih općina iz Crne Gore koje će provoditi slične aktivnosti i na taj način kreirati Put meda kao jedinstvenu turističku ponudu u ovom dijelu Balkana.
Da bi se privukli turisti ali i osigurao plasman lokalnih proizvoda uključujući i med, LiNK će financirati izgradnju četiri prodajne stanice meda u BiH.
– To će biti prodajni objekti kroz koje će biti distribuirani proizvodi iz tih općina, i to ne samo med, već i drugi tradicionalni proizvodi sa tog područja – kazala je za Faktor Ana Kordić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.
Jednom kada Put meda bude osposobljen i spreman, projektni partneri iz BiH i Crne Gore će zajedno sa turističkim agencijama promovirati ovaj potencijal turistima.
– U hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte će se uvrstiti lokalni med u menije i na taj način će se potaknuti prodaja i osigurati dugoročan plasman za pčelare – objašnjava Kordić i dodaje da se radi o projektu koji je započet krajem 2014. a završava se u listopadu 2016. godine.
Ovo je jedan od načina na koji se promovira razvoj hercegovačke regije, i to je primarna djelatnost, poručuju iz LiNKa. Cilj im je da kao organizacija na svim projektima koje rade podignu kapacitete proizvođača jer istočna Hercegovina je nedovoljno razvijena te joj je potrebna pomoć u ekonomskom razvoju.
Planiraju da će nakon 22 mjeseca mjeseca implementacije projekta, lokalna etno gastronomska i kulturna baština regije s fokusom na proizvode od meda biti sistematski popisana i nova turistička ponuda kreirana na širem području Durmitora i Hercegovine.
– Put meda će biti razvijen i uspješno promoviran, a proizvodi i usluge znatno poboljšani i standardizirani – poručuju iz Udruženja LiNK Mostar.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare