Published On: Sri, lip 22nd, 2016

‘POTJERAO JE SAMOGA SEBE…’: Poznati politolog predviđa Karamarku pad u potpunu političku anonimnost

pxl_240615_10992197Politolog Tihomir Cipek smatra da Tomislav Karamarko nije razumio bit politike te da je potjerao samoga sebe sa svih dužnosti koje je takoreći dojučer obnašao.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Cipek je svoju uvodnu tvrdnju objasnio na sljedeći način: “Prvo, (Karamarko) nije uvjerljivo pobijedio na izborima. Drugo, sastavio je tehničku Vladu, kojoj je bio potpredsjednik, a ne predsjednik. On je ipak bio vođa jedne stranke koja je relativno pobijedila. I treće, imamo ovu aferu vezanu uz MOL. Rekao bih da je on reducirao politiku na odnos prijatelj-neprijatelj. Ako politiku reducirate na to i svugdje vidite neprijatelja, onda naravno ne okupljate ljude oko sebe, nego ih udaljavate i to je razlog ovakve situacije.”

Most prisilio vođu HDZ-a da dâ ostavku

Na pitanje novinara kakvu političku budućnost predviđa Karamarku, Cipek je kazao da ga čeka ‘jedna ugodna anonimnost’.

Upitan je i o mogućnosti da HDZ i MOST ponovno koaliraju te ima li Andrej Plenković veći koalicijski potencijal od Karamarka.

“Mislim da je cilj Mosta i bio da se ponovi koalicija s HDZ-om. Zbog toga su išli na smjenu predsjednika. Čini mi se da je sasvim jasno da je u toj svojoj intenciji Most uspio. Dakle, oni su smjenili, zapravo prisilili vođu neke druge stranke da dade ostavku. Time su pokazali i drugo lice, dakle ovo što je istaknuto u vašoj emisiji, ovo što je gospodin Plenković jako dobro primijetio, da su oni jedna alternativa na desnici, odnsono alternativna stranka na desnom centru, koja se ponovno javlja i pitanje je da li će HDZ biti osobito zadovoljan s tim. Naravno da ne. Jer ako gledate, uvijek vam je veći konkurent, onaj tko vam je politički bliži. Obično se u javnosti misli obrnuto, kao oni su si jako ideološki bliski pa će… To ne mora uvijek biti slučaj. Bit će vam konkurent i onaj tko vam je politički bliži, jer vaši birači mogu otići kod njih. Sumnjam da će se HDZ-ovi birači odjednom predomisliti i glasovati za SDP, ali mogli bi glasovati za Most. Tako da bih rekao da će tu biti jedna konkurentska borba, ali kad se ta borba, to izborno nadmetanje završi, naravno da će se opet postaviti prostor za koaliciju, tim više što je gospodin Plenković tu puno otvoreniji”, kazao je Cipek.

 

“Milanović će u Plenkoviću imati dostojnog protivnika”

Također smatra kako Zoranu Milanoviću i SDP-u vlast neće lako pasti u krilo.

“Očigledno je da je HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom bila slaba stranka. Kažem, on nije zapravo išao na tri četiri točke programa, mi nikad nismo vidjeli koje su reforme koje bi HDZ proveo, mi nikad do kraja nismo ni čuli neke naglaske ekonomskog programa, koje je ovaj bavarski institut radio za HDZ. To su sve bile velike mane. Sad izgleda, pod pretpostavkom da pobijedi gospodin Plenković, javlja se jedan novi HDZ, jedan pučko-demokršćanski HDZ, koji je dobro povezan s europskom politikom, a europska politika je itekako važna. Taj europski kontekst u kojem se hrvatska nalazi može odrediti pobjednika, a s druge strane to je i karakter, komunikacijske vještine. Javni nastup gospodina Plenkovića je znatno, znatno bolji nego što je to bilo kod gospodina Karamarka, tako da će Zoran Milanović naći dostojnog protivnika”, zaključio je Cipek.