Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Postupak protiv Bandića zbog štandova za popisivanje referendumske inicijative ponovno će pred Vrhovni sud

Must Read

Odvjetnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suoptuženika u četvrtak su još jednom uspjeli odgoditi sudski postupak u slučaju povezanom sa štandovima za potpisivanje za referendum o promjeni izbornog sustava, a iako je sudac koji vodi pripremno ročište odbio sve njihove prijedloge najavili su žalbe Vrhovnom pa i Ustavnom sudu.

Uskokov tužitelj Sven Mišković kazao je da je obrana na pripremnom ročištu “ponovno predložila izdvajanje, kao nezakonitih, snimki nastalih primjenom posebnih dokaznih radnji” za koje su Vrhovni i Županijski sud već odlučili da su zakoniti.

“Isto tako su predložili izdvajanje i rezultata pretraga kod okrivljenog Ivice Lovrića, o čemu je također donesena odluka Županijskog suda”, kazao je tužitelj.

Za zahtjev da se optužnica odbaci jer ju je upravo on podnio kao “neovlašteni tužitelj” Mišković je kazao da je i tu riječ o zakonitoj odluci.

“Obzirom da je Uskok podnio ovu optužnicu apsolutno se radi o ovlaštenom tužitelju. Što se tiče uvjeta zamjenika glavni državni odvjetnik je donio odluku o upućivanu zamjenika sukladno odredbi Zakona o Uskoku. Odluke su zakonite, zakonito su donesene, sukladno zakonu su primijenjene i zato smatramo da je i ovaj manevar obrane usmjeren k odugovlačenju jer je isti tužitelj već dvije i pol godine zastupa optužnicu”, kazao je Mišković.

Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je zatražio da se zbog Miškovićeva pomanjkanja radnog staža optužnica odbaci, rekao je da je obrana zadovoljna, iako će o njihovim zahtjevima, nako što ih je odbio Županijski, odlučivati Vrhovni sud.

“Obrana može reći da je zadovoljna jer smo uspjeli isproblematizirati ono što nas sve muči, radi se o jednom vrlo ozbiljnom pitanju, o pravnoj sigurnosti svih nas i tu odluku obrana pozdravlja. Čekat ćemo pravorijek Vrhovnog suda, nakon toga ide i Ustavni sud. Vidjet ćemo što će i Europski sud za ljudska prava reći, ali mislim da do toga neće doći te da će odlučiti Vrhovni i Ustavni sud”, kazao je Krsnik.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda još u srpnju, dvije i pol godine nakon podizanja, a i pripremno ročište više je puta do sada odgađano. Obrani je u međuvremenu odbijena i tvrdnja da je dio dokaza u istrazi prikupljen nezakonito.

Bandić je u “aferi štandovi” optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Podsjetimo, USKOK je munjevito reagirao u veljači 2015. godine na ustupanje štandova i samo nekoliko tjedana nakon toga pokrenuo istragu, zvao predstavnike udruge na informativne razgovore, što je dr. Željka Markić, danas predsjednica udruge U ime obitelji, protumačila u brojnim izjavama kao pokušaj zastrašivanja i političkog pritiska na udrugu koja je zatražila promjenu nepravednog izbornog sustava koji pogoduje HDZ-u i SDP-u.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima “U ime obitelji” tada je također istaknuo: “Županijsko vijeće je USKOK-u vratilo optužnicu koju su oni sad opet podigli – time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju grada saziva skupština grada ili lokalni referendum.”

“Također valja reći da je na isti način financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, koja je kratko zamjenjivala g. Bandića, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je 2015. odvjetnik Krešimir Planinić.

Bandić: Vjerujem u trodiobu vlasti u Hrvatskoj i svoju nevinost

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak u pauzi sjednice Gradske skupštine nije htio komentirati informaciju da je postignut kompromis oko gradskog proračuna za 2018., poručivši kako čeka izglasavanje proračuna, no prokomentirao je suđenje u “slučaju štandovi” poručivši da vjeruje u trodiobu vlasti u Hrvatskoj i svoju nevinost.

Na pitanje da komentira situaciju oko proračuna jer se pročulo da je postignut kompromis, Bandić je rekao novinarima da treba pričekati dok završi ta točka na skupštinskoj sjednici.

Bandić vjeruje u svoju nevinost, pisat će memoare

Upitan očekuje li da će optužnica za “slučaj štandovi” biti obustavljena i boji li se početka suđenja, Bandić je odgovorio da ne razmišlja o tome.

“Vjerujem u trodiobu vlasti u Hrvatskoj i svoju nevinost. A kad budem napisao političke memoare, bit će čitaniji od Churchillovih. Bit će mjesta i o ovome u tim memoarima”, rekao je Bandić.

Što se tiče najave sindikata Zagrebačkog holdinga da će podići tužbe ako božićnice ne budu isplaćene u iznosu određenom Kolektivnim ugovorom, Bandić je istaknuo kako je najvažnije da će svi zaposlenici dobiti božićnice.

U vezi projekta Svetice i “zbrinjavanja” atletičara, Bandić je najavio da će za tri tjedna na Zagrebačkom velesajmu biti otvorena prva atletska dvorana u Hrvatskoj. Projekt Svetice ide svojim tijekom, tamo će biti park ljepši od Bundeka, gdje će biti mjesta za građane, atletičare i javni prostor, dodao je.

Sljemenska žičara do polovice 2019.

Na upit o završetku radova na sljemenskoj žičari, Bandić je odgovorio kako je polovica 2019. realan rok da bude sve gotovo i ustvrdio da će to biti najljepša žičara u Europi. “Sve je trebalo biti gotovo početkom siječnja 2019., a hoće li se to odgoditi za mjesec, dva ili tri vidjet ćemo jer smo u međuvremenu preprojektirali okretište Dolje sa 300 garažnih mjesta ispod okretišta, gdje će biti početna stanica”, kaže Bandić.

“Raspisali smo natječaj za opremu u iznosu od 111 milijuna kuna, odabran je izvođač i sada se radi priprema tendera za natječaj za izvođenje radova od Dolja preko međustanice na Brestovcu do tornja vidikovca na Sljemenu”, rekao je Bandić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -