Published On: Pet, lip. 1st, 2018

POSLJEDNJI PRVAK HERCEG-BOSNE Posušje u nedjelju slavi titulu, svi su euforični, a stiže i jedan gost iznenađenja…

Bila je to 1998. i 1999. godina koja je ostala urezana u sjećanje većini Posušana. Dvije godine zaredom osvojili su titulu prvaka Herceg-Bosne.

A onda su, kako kažu naši stariji ljudi, uveli državu… Prvo bošnjački, zatim i srpski klubovi pa je na koncu oformljena zajednička liga.

Osamnaest godina poslije, ovaj gradić opet živi nogometni san.

U nedjelju, 03. lipnja, nakon utakmice s Brotnjom na Mokrom docu, kreće proslava titule. Posušje je, naime, prvak Druge lige Federacije, skupina jug. Da bi zaigrali pravu Drugu ligu, odnosno, prvu Federacije, potrebna im je i pobjeda protiv Goražda.

U gradu je euforično, Poskoci (navijači Posušja) su više nego aktivni. Na Facebooku traje akcija u kojoj podršku klubu šalji nekadašnji asevi i prvotimci.

Povijesni pregled

Klub je osnovan 1950., prvo kao Zidar pa onda kao Boksit. Devedesetih nosi ime NK Posušje i sve do 2011. kad je klub bankrotirao i promijenio ime u HŠK Posušje.

Najveću slavu doživjeli su, kako je već rečeno, u sezoni 1998./99 i 1999./00. Trenutni vlasnik kluba je općina Posušje, a klubom rukovodi Damir Jurišić. Nakon bankrota 2011. klub se okrenuo mlađim naraštajima. Zlatno doba za ovu momčad trajalo je u vrijeme Rojsa i njegove tvrtke Monitor-m (poznatija kao inžinjerija). Rojs je sredio stadion koji se nalazi u centru Posušja, a plan je da se izgradi park ili dodatna parking mjesta. Također, Posušani imaju i pomoćno igralište s umjetnom travom, reflektorima i natkrivenim tribinama.

Poskoci

Poskoci su navijačka skupina Posušja, a osnovani su 18. travnja 2001. na utakmici protiv Čapljine. Razgovarali smo s jednim od osnivača koji danas ne živi u Posušju, a zamolio je da mu ne spominjemo ime jer se, kako kaže, ne voli isticati, prenosi Dnevnik.ba

“Sjećam se kad je Ivo Fabijan napisao himnu”, počinje svoju priču ovaj skromni gospodin pa dodaje:

“Jebote, kakva su to vremena bila. Bili smo malo zatvoreni trgovinski, sve se tu vrtilo, nije bilo EU i tih fora, plaće se djelile vrećom”, kaže nam uz smijeh i nastavlja: “To su bile naše nogometne ikone; Lauš, Domazet, Uvodić, Kurtović, Gvozden, Erceg, Hrgović, Vranjković – domaći stup obrane. To ti je ekipa bila, Široki nas se bojao, a Zrinjski je tad bio loš”. Govori nam kako ne može doći, a da bi sve dao da osjeti nekoliko tih trenutaka. “Mali, znaš onu od Jure Stublića, dao bih milijardu dolara…e, to su vremena bila i vjeruj mi, nije ovo ona klasična priča o starim boljim vremenima. Ova jesu bila dobra”, zaključio je.

Velika fešta

Kako smo već rekli, u nedjelju se sprema velika fešta, a navodno bi se slavlju trebala priključiti i jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Hrvatskoj. Nećemo vam reći o kome se radi jer su nas tako zamolili. Dođite na Mokri dolac, ili bar, izađite na balkone i pozdravite šampione.

U nastavku pogledajte poruke podrške

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer