Subota, 22 lipnja, 2024

Posjet Pape BiH je kao skrb brižnog roditelja za svoje bolesno dijete

Must Read

Pripreme za pastoralni pohod pape Franje Bosni i Hercegovini 6. lipnja dobro napreduju, a sve veća zabrinutost u zemlji zbog terorizma te planove nije dovela u pitanje, potvrdio je u intervjuu za Hinu predsjednik Biskupske konferencije BiH, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
Kardinal Puljić, koji je na čelu crkvenog odbora za pripremu posjeta pape Franje Sarajevu, Papinu odluku da pohodi BiH uspoređuje sa “skrbi brižnog roditelja za bolesno dijete” te ističe da očekuje da taj događaj pridonese jačanju tako nužnog povjerenja i razumijevanja unutar BiH.

Vrhbosanski nadbiskup očekuje da papa Franjo tijekom susreta bh. političare pozove na izgradnju mira i suživota na temeljima jednakih prava i sloboda, uvažavanje različitosti i izgradnju jednakopravnosti na kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj razini. Kardinal Puljić u razgovoru za Hinu izražava zadovoljstvo radom Odbora za pripremu pastirskog pohoda pape Franje.
-Vrlo su odgovorni suradnici i predani, te s velikom ljubavlju rade svi na svom zadatku. Također je dobra suradnja i s državnim odborom, koja je jako važna. Posebno smo zadovoljni službom za sigurnost koja sve prati. Za sad nema nikakvih zastoja zbog događaja u Zvorniku. To je samo opravdalo ozbiljan pristup stvari službe sigurnosti – naveo je on i iznio podatak kako je pripremljeno do 70 tisuća mjesta na stadionu Koševo. Na pitanje što misli da je prevagnulo u odluci da Papa pohodi baš BiH, a ne neku drugu zemlju regije, kardinal kaže kako pretpostavlja da svaki roditelj više pozornosti posvećuje bolesnom djetetu, no zdravom.
-Papa je svjestan kroz što je prošla i kroz što još prolazi ova Crkva kao i cijela zemlja BiH. Tko poznaje duh ovog Pape razumjet će da mu je stalo posebno do onih kojima treba potpore i ohrabrenja – istaknuo je. Govoreći o tome što se može očekivati u državničkom dijelu posjeta te kakve poruke Sveti Otac kani prenijeti političarima u BiH i može li on svojim autoritetom potaknuti prevladavanje razlika i konačno rješavanje problema u zemlji, kardinal Puljić ponovio je kako je ovaj Papa u svojim porukama vrlo jasan: uvijek je na strani obespravljenih, siromašnih i onih koji trpe.
-Što će reći političarima, ne znam, ali očekujem da ih pozove na izgradnju mira i suživota na temeljima jednakih prava i sloboda. Ne mislim da će nijekati našu različitost, ali je važno uvažavati različitost i graditi jednakopravnost i na kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj razini. To je jedini put – dijalog – smatra nadbiskup Puljić.

Dijalog nema alternativu

U svjetlu činjenice da Crkva u BiH još pati zbog ratnih stradanja te da se broj katolika u BiH neprestano smanjuje, kardinal Puljić ocjenjuje da je sama najava Papina pohoda svratila pozornost cijelog svijeta, napose moćnika, na stanje BiH.
-Papa ne može promijeniti situaciju, ali će potaknuti one koji mogu stvar mijenjati da ju mijenjaju. Ljude koji su pogođeni ohrabrit će u nadi i podržati ljude da ne klonu duhom i da ne bježe sa svojih ognjišta. Posebno će biti važno da međunarodna zajednica, a prije svega Europska unija, poradi na stvaranju stabilnosti i jednakopravnosti u ovoj zemlji – smatra on. Kako je planiran i susret pape Franje s predstavnicima drugih vjerskih zajednica u BiH, poglavar Katoličke crkve u BiH napominje da je na Katoličkoj crkvi nuditi i stvarati dobru volju za dijalog. On je mišljenja i da su sada svi otvoreni za susret i za razgovor s Papom.
-Vjerujem da svi shvaćaju da nam nema druge već na ovoj zemlji i pod ovom kapom nebeskom živjeti u našoj različitosti i zajedno izgrađivati mir i sigurnost. Zato dijalog nema alternative – ističe on.

Međunarodna zajednica bez vizije za BiH

U dijelu razgovora o aktualnom stanju u BiH, kardinal sa žaljenjem konstatira da je BiH, no ne samo ona već i cijeli svijet, suočena s brojnim kušnjama: terorizam, izbjeglice, glad u svijetu, manjak radnih mjesta, mito i korupcija, kriminal itd.
-Sve se to odražava u većoj ili manjoj mjeri i u BiH. EU nije imao viziju. Brojni dužnosnici svjetskih sila su jedno govorili, a politički drukčije djelovali. Nisam siguran da im je jasno kako izgraditi mir i perspektivu u BiH. Da hoće i da im je stalo, ne bi izmislili ovakvu nakaradnu državu kako su je ustanovili u Daytonu – zaključio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -