Published On: Thu, Nov 13th, 2014

Potpisani sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene ne znači formiranje vlasti

”Potpisani sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene ne znači formiranje vlasti”, izjavio je za Glas Srpske Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH naglasivši kako to da samo postoji vlast nije nikakav korak naprijed, već ona mora biti stabilna, otvorena i šira kako bi mogla donijeti rezultate.

”Davno smo rekli da želimo formiranje stabilne i uspješne vlasti na svim razinama u BiH. Izgleda kako je to korak unaprijed, ali to ne znači formiranje vlasti, zbog toga što moraju dobiti suglasnost i podršku HDZ-a BiH, a od Dragana Čovića još nismo čuli odgovor. Važno je da ljudi surađuju, ali posebnih zaključaka nemam još kada je riječ o tome kada će biti formirana vlast na razini BiH”, rekao je Moore.

U intevjuu Glasu rekao je kako ne vjeruje da se sarajevskim sporazumom sa Savezom za promjene pokušava uvesti nestabilnost u RS-u.

”Sumnjam da je to tako. Nije to njihova motivacija. Mislim da će na kraju krajeva biti stabilna vlast i u RS, a koje stranke će biti u toj koaliciji, ne znam. Ima mnogo razgovora i prijedloga, mnogo mogućnosti. Ne znam kakva će biti uloga manjih stranaka, uključujući i koaliciju Domovina, ali to nije još nikome jasno”, kazao je Moore.

Kada je u pitanju formiranje vlasti veleposlanik Moore je rekao da je u FBiH posebno važno imati paket i za županijske vlasti.
”Imamo deset županija i situacija je u nekim kompliciranija nego u drugim. U Posavskoj i Hercegbosanskoj županiji je situacija kompliciranija i u njima ima mnogo srpskih povratnika. Svi moraju biti uključeni u županijske vlasti”, kazao je Moore.

Dodao je kako ne misli da je sporazumom SDA, DF-a i Saveza za promjene pokušaj Izetbegovića da izigra Čovića i Dodika.

”Ne mislim da je to namjera ovog prijedloga. Razgovori se moraju produžiti. Mislim da nisu varali ni Dodika ni Čovića. Ovaj prijedlog nije okvir. Čekamo kako će ići dalje, a oni moraju imati više partnera”, kazao je, između ostalog Moore te ponovio kako je Daytonski okvir s dva entiteta potpuno čvrst i izrazio sumnju da će, kako je rekao, itko tko je ozbiljan pokušati to promijeniti.

”U sastavu Ustava, što se tiče međunarodnih standarda, ne dolazi u obzir govoriti i špekulirati o statusu entiteta. Ustav se može promijeniti samo ako u Parlamentu BiH postoji dvotrećinska većina. U vezi sa slučajem Sejdić i Finci od RS smo već čuli konkretan prijedlog i to se može brzo riješiti. To smo čuli i od predsjednika Dodika. Koliko znam, i Bosić i Ivanić imaju iste stavove. Što se tiče odluke Sejdić i Finci situacija je daleko kompliciranija u FBiH nego što je u RS”, rekao je prvi čovjek Misije OSCE-a u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je pak da se u sporazumu Saveza za promjene, SDA i DF-a nigdje ne spominje Republika Srpska i da se njime gubi institucionalna stabilnost Republike.

bljesak.info