Published On: Uto, srp 5th, 2016

Porezna blokirala račune obe bolnice u Mostaru, upitno je daljnje liječenje

Svi pacijenti iz Hercegovine kojima je potrebna hitna operacija srca na zahvat trenutačno moraju ići u bolnicu u Zenici. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su uslijed udara groma prije nekoliko dana isključena oba uređaja srce-pluća. Riječ je o uređajima koji za vrijeme operativnih zahvata preuzimaju funkciju pluća i srca i bez kojih je nemoguće izvoditi ove vrste liječničkih zahvata, a zbog Porezne uprave FBiH ne mogu biti popravljeni.

Naime, Porezna uprava FBiH blokirala je račune SKB Mostar, kao i RMC “Dr. Safet Mujić”, zbog čega je upitno daljnje funkcioniranje ovih ustanova, kao i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, pa i onima najhitnijima, saznaje Večernjak najnovije informacije iz ovih zdravstvenih ustanova.

Kako je ranije potvrdio ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice dr. Ante Kvesić dugovi bolnice kojoj je na čelu su 107 milijuna maraka, od čega je 35 milijuna prema dobavljačima, desetak milijuna za komunalije, te 30 milijuna na poreze.

Napomenuo je kako u upravi ove bolnice imaju ”jednostavan način rješenja spomenutog problema, a to je smanjenje usluga za 40 posto, te otpuštanje 300 do 400 ljudi”. Kako je rekao, SKB-u Mostar mjesečno nedostaje milijun i pol KM.