Published On: Pon, stu 26th, 2018

NEMA VEZE, VAŽNO JE DA BOSNA PREŽIVI: Dijete koje se danas rodi u BiH biti će šezdesetogodišnjak kada BiH dosegne razinu EU prihoda

Ako bi BiH nastavila rasti po ovoj stopi od 3,2 posto godišnje , trebalo bi joj 60 godina da dosegne istu razinu prihoda kao i zapadna Europa. Znači, dijete koje se danas rodi u BiH biti će šezdesetogodišnjak do trenutka kada BiH dosegne razinu prihoda kao što je to slučaj u zapadnoj Europi. Znači, stopa od 3,2 posto nije dovoljna rekao je Emanuel Salinas, šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko godina proračuni na svim razinama vlasti bilježe povećanja, Uprava za neizravno oporezivanje BiH ima rekordne prihode, a Bosna i Hercegovina bilježi gospodarski rast u rasponu od oko 3,2 posto. I dok bi većina na osnovu ovih podataka pomislila kako se stvari u domaćoj ekonomiji brzo mijenjaju na bolje, iz Ureda Svjetske banke u BiH imaju drugačiji stav. Salinas je rekao da je Svjetska banka   radila neke svoje izračune i analize, a podatci do koji su došli nisu toliko optimistični.

– BiH zadnjih nekoliko godina raste od 3 do 3,2 postotka. To ne zvuči kao tako loša stopa rasta i mnoge zemlje bi željele ostvariti takve rezultate. Ali to je tek percepcija. Mi u Svjetskoj banci smo radili kalkulacije i došli do zaključka ako bi BiH nastavila rasti po ovoj stopi, trebalo bi joj 60 godina da dosegne istu razinu prihoda kao i zapadna Europa. Znači, dijete koje se danas rodi u BiH biti će šezdesetogodišnjak do trenutka kada BiH dosegne razinu prihoda kao što je to slučaj u zapadnoj Europi. Znači, stopa od 3,2 posto nije dovoljna – rekao je Salinas.

Naglasio je kako BiH mora više iskoristiti svoje potencijale, prepustiti privatnom sektoru da bude pokretač ekonomije, a da Vlada prestane biti onaj čimbenik koji otvara radna mjesta i institucija na kojoj se zasniva rast.

Također, šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini je poručio kako mora doći do velikih promjena kada su u pitanju strane investicije u BiH. I tu je veliki prostor za napredak, ali nažalost, uglavnom neiskorišten.

– Struktura starnih investicija je uglavnom u građevinarstvu, potrošnji, maloprodaji, tržnim centrima. Te investicije neće dovesti do rasta ekonomije u zemlji. Potrebno je investirati u proizvodnju i pružanje usluga. Ali takve investitore je teško dovesti u BiH zbog stanja u državi – istaknuo je Salinas.

Dodao je kako se u BiH mora stvoriti stanje političke stabilnosti kako bi investitori stekli određeno povjerenje i odlučili pokrenuti projekte baš u BiH, a ne u nekim drugim državama.

– Nitko u BiH ne može investitorima reći kakvo će stanje biti za nekoliko godina i to je veliki problem. Pitanje političke stabilnosti je veliki problem u BiH kada se govori o stranim investicijama. Također, investitori žele kvalificiranu radnu snagu jer su oni ti koji vode proces. Nažalost, BiH ima problema sa tim – zaključio je šef Ureda Svjetske banke u BiH.

Samo je pitanje koliko domaći politički čimbenici i oni koji mogu dovesti do promjena o kojima Salinas govori imaju sluha za ovakve savjete./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare