Published On: Wed, Oct 2nd, 2013

Popisivači materijale s osobnim podacima građana nose kući!

U našoj zemlji jučer je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prvi put nakon 1991. godine i trajat će do 15. listopada. Popis će koštati oko 46 milijuna maraka, a prvi rezultati bit će poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva.

Odmah su se javili i prvi problemi, najprije oni tehnički. Naime, još uvijek nije osiguran zajednički prostor za skladištenje podataka. Općine u FBiH su osigurale prostorije za čuvanje materijala, no popisivači će materijal nositi kućama.

Po Zakonu o popisu stanovništva u BiH kaže: Popisna povjerenstva lokalne samouprave trebale bi osigurati skladištenje popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uvjeta određenih Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Popisni materijal treba stajati u općinskim povjerenstvima u posebno osiguranim prostorijama, potvrdili su i u Agenciji za statistiku BiH.

Nadležni vjeruju da će to pitanje biti riješeno do 15. listopada, a do tada će popisivači nositi materijal kućama, odnosno odnositi u prostorije općinskih popisnih povjerenstava.

“Materijal popisivači nose s sobom kući, a na kraju popisa ga predaju povjerenstvima”, kazala je za FTV Minela Biberović, općinska instruktorica u sarajevskom Novom Gradu.

Iako na taj način nisu adekvatno zaštićeni podaci građana BiH i postoji mogućnost zloupotrebe, Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH, tvrdi da nema razloga za brigu i da će za 15 dana biti riješen problem skladištenja podataka.

Popisivač je potpisao izjavu o povjerljivosti – oni se zakonom obvezuju da će čuvati osobne podatke i taj je dio jedino kazneno kažnjiv, svi ostali su prekršajno“, istaknuo je Bojan Domić, predsjednik Popisne komisije Općine Travnik.

“Svaka osoba ima pravo podnijeti prigovor kada sazna ili posumnja da su njegovi lični podaci zloupotrijebljeni. Mi provodimo postupak i utvrđujemo je li ta konkretna obrada bila protuzakonita“, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH

Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH, istaknula je za Federalnu televiziju da je 18.000 popisivača na terenu i da jučer nigdje u BiH nisu zabilježeni veći problemi, osim skladištenja.

Ovim se još jednom potvrdila nespremnost Agencije za statistiku BiH za popis stanovništva, prvi u poslijeratnoj BiH, piše FTV.

bljesak.info