Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

I TRAVNIKU “DVIJE OPĆINE”: PONUDA SDA ZA MOSTAR Traži se poseban zakon o Mostaru s dvije općine

Must Read

U prijedlogu je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio ustrojen s dvije općine.

Stranka demokratske akcije izašla je sa svojim prijedlogom za preustroj grada Mostara, čime su praktično potvrdili da je cilj ustrojiti dvije općine, a Večernjak je u posjedu dokumenata koji je i predsjednik stranke Bakir Izetbegović ocijenio prihvatljivim rješenjem. Tako je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio ustrojen s dvije općine. 
“U okviru zakonom utvrđenog teritorija Grada Mostara uspostavljaju se dvije gradske općine. Gradska općina Stari grad nastaje i sastoji se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Središnja zona. Gradska općina Novi grad se sastoji od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug”, navedeno je u ponudi ‘koja se ne odbija’ iz SDA Mostara.

Grad za protokole

Pri tome se praktično želi ostvariti da općine imaju nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi grad imao protokolarnu ulogu. Postojala bi i općinska vijeća koja bi odlučivala o važnijim pitanjima. Postojao bi i formalno, po prijedlogu SDA, gradski proračun koji bi praktično bio prosti zbroj općinskih proračuna te još simbolični iznosnovca potreban za održavanje u životu središnje gradske administracije. Kada su se s ovim prijedlogom pojavili pred predstavnicima HDZ-a BiH, s kojima intenzivno razgovaraju, nisu naišli na pozitivan odgovor. O tome su jučer razgovarali članovi Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara, pojačani s predsjednikom Draganom Čovićem i dopredsjednicom Borjanom Krišto, te su dobili potporu za svoja stajališta. U HDZ-u smatraju da zakon o gradu Mostaru nije u skladu s Ustavom FBiH jer se u preambuli zakona poziva i na poglavlje Ustava FBiH, koji govori o gradu Mostaru, ali uz isticanje bitnih odrednica, poput toga da se u HNŽ-u grad Mostar organizira kao jedna teritorijalna jedinica uprave i lokalne samouprave.

Kompliciran prijedlog

U tome Ustavu nema gradskih općina, nema predstavničke i izvršne vlasti na nižoj razini, nema izvornih i zajedničkih nadležnosti, nema puno toga što su iz SDA željeli ekskluzivno osigurati ovim zakonom. Primjedbe za donošenje zakona o gradu Mostaru se odnose i na definiranje broja vijećnika koji bi se birali po pojedinim gradskim područjima, što je predmet općih pravila Izbornog zakona BiH, i to opet na način za koji je Ustavni sud ustanovio da je diskriminacijski. HDZ smatra krajnje politički prijepornim da se Središnja gradska zona uključi u nadležnost većinski bošnjačke općine. Smatra se spornim i to da bi zakon o gradu Mostaru do u detalje precizirao ustroj i funkcioniranje grada tako da Statut skoro ne bi bio ni potreban. To pak dovodi do toga da bi federalni Parlament koji ima bošnjačku većinu u bilo kojem trenutku mogao mijenjati odredbe tog zakona bez obzira na stajalište Gradskog vijeća.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -