Subota, 25 svibnja, 2024

Pontonskim mostom na Pelješac – za 3 minute i 40 kuna

Must Read

Pontonski most za Pelješac moglo bi se napraviti u roku 10 mjeseci, za 36 milijuna eura, a njime bi se za 3 minute vožnje i za 40 kuna cestarine prelazilo na poluotok, tvrdi James Price Chuck, Amerikanac koji je lansirao ovu ideju. Lokacija je navodno idealna za plutajući most jer je tlo meko, nema velikih valova, kao ni razlika između plime i oseke, a ni jakih struja. Most bi na jednom dijelu bio izdignut i stalno bi omogućavao plovidbu malim brodicama kakve danas i plove prema Neumu, dok bi se prolaz za veće brodove osigurao otvaranjem jednog dijela mosta po potrebi. 

 
Nakon prvih pozitivnih odjeka u javnosti na naš prijedlog izgradnje pontonskog mosta između kopna i Pelješca, sjeo sam u automobil i proputovao od Zagreba do Dubrovnika.

Razgovarao sam s ljudima u Pločama, Stonu, Dubrovniku, sa službenicima s obje strane granice u Neumu i reakcije su i dalje dobre: naš most “Marko Polo”, smatraju svi, zaista ima smisla – rekao je James Price Chuck, američki poduzetnik, direktor tvrtke “The Adriatic Group”, koji je sa zagrebačkom arhitekticom Majom Bručić, vlasnicom tvrtke “Lotus Architecti”, osmislio i „lansirao“ ideju o gradnji plutajućeg mosta između Komarne i Brijeste na Pelješcu.

Hrvatska oprema

To rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s maticom zemljom moglo bi se realizirati za samo devet mjeseci, odnosno do lipnja iduće godine, mjesec dana prije ulaska Hrvatske u EU i roka do kojega mora osigurati teritorijalnu povezanost. Uz investiciju od 36 milijuna eura i osiguranje potrebne opreme u hrvatskom tvrtkama, uključujući i pontone koje bi, po finskojtehnologiji, radila tvrtka “Marinetek” u Šibeniku, autori naglašavaju kako je riječ o isplativoj investicji.

– Za ovaj bi se most ulagači bez problema mogli naći u inozemstvu, a zbog ekonomske isplativosti novac se realno može očekivati i od EU-a, s obzirom na to da projekt udovoljava stavkama “EU Guide to Cost-Benefit Analysis” – kaže James Price Chuck. Uostalom, upravo prije petnaestak dana EU je sufinancirao jedan projekt mostogradnje, i to u Mađarskoj, s iznosom od 22 milijuna eura, odnosno 20 posto investicije. Na taj postotak okvirno bi mogla računati i Hrvatska, dodaje američki poduzetnik koji je sa svojom suradnicom prijedlog razrađenog projekta ovih dana dostavio ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću te “Hrvatskim cestama”.

U pravoj poplavi prijedloga i ideja kako riješiti životno važno pitanje za stanovnike juga Hrvatske koji će sredinom iduće godine postati otok, odvojen od ostatka Hrvatske i EU teritorijem BiH kod Neuma, te u situaciji kad država novca nema, ovo dvoje mladih ljudi uvjereno je da je njihovo rješenje vrijedno ozbiljnog razmanja. Lokacija je idealna za plutajući most jer je tlo meko, nema velikih valova, kao ni razlika između plime i oseke, a ni jakih struja. Most bi na jednom dijelu bio izdignut i stalno bi omogućavao plovidbu malim brodicama kakve danas i plove prema Neumu, dok bi se prolaz za veće brodove osigurao otvaranjem jednog dijela mosta po potrebi, pa BiH ne bi imala pravnu osnovu za ometanje izgradnje.

Projekt u koncesiji

Bio bi to najduži plutajući most u Europi u kojoj sad primat u tome drži Norveška, dok je najduži pontonski most na svijetuveć 50-ak godina u upotrebi u Seattleu u SAD-u i dnevno njime prođe više od 115 tisuća vozila. relazak preko mosta “Marko Polo” trajao bi samo tri minute, a dnevni kapacitet od 42 tisuće vozila bio bi dovoljan za sljedećih 50 godina. Mostarina bi bila pet eura plus porez, znači oko 40 kuna. Most ne bi imao negativan utjecaj na okoliš jer za njegovu gradnju nije potrebno kopati morsko dno. Uz odgovarajuće uvjete za upravljanje koncesijom, projekt bi se mogao u potpunosti financirati preko privatnih ulagača, bez ulaganja iz državnog proračuna.

 

OLIVIJA GUSTIN ČULJAK

 

 

Država bi zaradila

Izgradnja mosta zahtijevala bi angažiranje sto ljudi, a država bi tijekom izgradnje ostvarila devet milijuna eura prihoda od PDV-a. Za upravljanje mostom trebalo bi zaposliti najmanje 20 radnika, kojima bi plaća bila prosječno 1622 eura, a Vlada bi od PDV-a na naplaćene mostarine godišnje imala prihod od približno 2 milijuna eura – tvrde autori projekta.

Sidra na dnu mora

Pontoni bi se izrađivali u blizini gradilišta, do predviđenog mjesta, nakon uranjanja u more, premještali bi se pomoću tegljača, a potom masivnim čeličnim kabelima pričvršćivali za teška betonska sidra na morskom dnu.

 

1. pristupne ceste i naplatne kućice
2. pristupni mostovi
3. pontnski mostovi
4. vrata za velika plovila
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -