Published On: Uto, srp 5th, 2022

PONAVLJENO GRADIVO ZA USTAVOSTRUČNJAKE: Ne treba Ustavni sud smjenjivati Komšića na osnovu glasova. Dovoljno je da zastupnici u Domu naroda FBIH pročitaju konačno Ustav BIH

Ovo je možda peti pokušaj u kojem pokušavamo legitimnim hrvatskim šutljivcima pojasniti kako je Ustav BIH predvidio način na koji se smjenjuje pojedinog člana Predsjedništva. Makar on bio direktno izbabran.

Kao što znate tijelo nadređeno pojedinom članu Predsjedništva za njegovu najvažniju moć, predsjednički veto, jesu određeni parlamenti.

Parlament Srpske nadređen je srpskom članu a Dom naroda FBIH hrvatskom i bošnjačkom članu. I to ne cijeli taj dom nego je hrvatskom nadređen hrvstski klub Doma naroda a bošnjačkom bošnjački klub Doma naroda.

Toliko o tome kako Komšić prema Ustavu nije dužan biti izabran iz hrvatskog naroda nego samo mora biti pripadnik istog.

Nigdje Ustav ne traži da Komšić mora biti pripadnik hrvatskog naroda, niti da dolazi “iz reda hrvatskog naroda”.

To su sve dijelovi bošnjačke propagande , koji se u Ustavu ne spominju.

No ustav traži sljedeće: Da hrvatski član Predsjednišva za crpljenje svoje najvažnije ustavne ovlasti mora imati 2/3 potporu u hrvatskom klubu Doma naroda FBIH.

Kako je Ustavni sud BIH jasno kazao što je Dom naroda tj njegovi klubovi, pa je zaključio da hrvatski klub Doma naroda FBIH predstavlja hrvatski narod, to se autor teksta služeći se prostom logikom daje pravo zaključiti da Komšić, prema Ustavum za posezanjem za svojom najvažnijom ustavnom ovlasti – predsjedničkim vetom ima obratiti nit manje nit više nego  – hrvatskom narodu.

Kako hrvatski narod , predstavljen kroz Dom naroda FBIH ima pravo putem Deklaracije, permanentno i do kraja mandata oduzeti Komšiću svaku komunikaciju kod isticanja instrumenta predsjedničkog veta, to je Ustavni sud u tom trenu po automatizmu dužan reagirati i Komšića proglasiti nesposobnim za vršenje predsjedničke dužnosti, jerbo mu je hrvatski narod, evo upravo, oduzeo tu istu moć, sukladno svojoj ustavnoj nadležnosti.

No kako HDZBIH nikada nije razmišljao o ovom odelu smjene Komšića, Ustavni sud se nikda nije niti oglašavao niti smjenjivao nesposobnog Komšića. Ustavnog nedostojnog obavljanja dužnosti.

Ne postoji ustavni eskpert u BIH koji bi nakon takve Deklaracije u Domu naroda FBIH, ustrajao na  stavu da je Komšić i dalje sposoban vršiti predsjedničku mu dužnost. Naprosto Ustav je omogućio legalan impeachment. Samo ga treba pročitati i priznati.

Komšić je  za razliku od stranaka HNS-a ovog instrumenta smjene itekako svjestan.

Zato u tri predsjedničke uzurpacije nikada nije niti posezao za predsjedničkim vetom jer zna da nikada odgovora ne bi dobio. Niti pozitivnog niti negativnog. I sam bi sebe raskrinkao kao neustavan predsjednik.

Naime svaka natpolovična komunikacija s njim iz hrvatskog kluba Doma naroda, značila bi automatski njegovo priznanje. Na apelaciju bi mu odgovorilo nešto SDA i SDP zastupnika i to bi bilo to. Ostatak Doma naroda , u hrvatskom klubu, uopće mu ne bi odgovorio na apealciju. I time bi Ustavni sud dobio jasan podatak da je lik neustavan.

Mi smo već molili hrvatske zastupnike u Domu naroda FBIH da ovo učine.Da izglasaju deklaraciju  o permanentnoj uksrati prava na veto Komšiću. Kojeg ne priznaju.

Oni su nam odgovorili da bi svaki njegov iznošaj veta, završio negativnim odgovorom.

Nismo mogli vjerovati što čitamo. A upravo tu smo rečenicu pročitali.

Što reći, koju posluku porati.

Osim eto da bi trenutne snage u Domu naroda, u hrvatskom klubu, negativnim odgovorom Komšiću, priznale Komšića.

Tražili ste, glasali ste, plaćate ih. Legalne i vrle vaše zastupnike koji ne shvaćaju da je i negativan odgovor Komšiću, u slučaju njegovog veta, praktički njegovo priznanje.

Sjetite se samo koliko je NSRS odbila Dodikovih apelacija i isticanja predsjedničkog  veta. Je li to znači možda da je Dodik neustavan? Naravno da ne znači. To znači da ga NSRS priznaje i odgovara mu na upite.

E sada, hoće li u idućem mandatu Dom naroda, točnije hrvatski klub, moći koristiti ovaj mehanizam koji smo im, izgleda uzalud otkrili?

Znaju li uopće što je to Deklaracija i koja je njena pravna moć?

Teško.

Naša je procjena da će tirani iz OHR-a nastaviti tamo gdje je  Petritsch stao.

Prepustit će dogovor oko Doma naroda SDA HDZ dogovaranju. Ubit će Dom naroda zauvijek.

Slično su uradili s grbom FBIH.

Imenovat će Zastupnički dom FBiH do daljnjega jedinom ovlaštenom institucijom za proglašavanje Vlade FBIH. Pri tome će HDZ-u BIH biti ponuđeno sudjelovanje u Vladi kako bi se princip ozakonio.

Time će nastati i konačno Republika Bošnjačka. A Dom naroda postat će Grb FBIH. Nešto što je stalno u procesu. Samo nikako da se proglasi.

I to će biti kraj Doma naroda. Što znači i kraj svake moguće hrvatske ravnopravnosti u BIH.

I tada će OHR napustiti zemlju. Budući da će im biti ugrožena sigurnost. Ali proces će biti dovršen.

Živi bili pa vidjeli.

A do tada molitvena zajednico, raširite okice, i polažite nade u nadu, ufanje i ljubav. I trčite zaokružiti listu Darija Knezovića.

I gledajte što čini austrijska i njemačka politika na Balkanu. Vaši “stari partneri”.

Vjera vas je vaša spasila.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bošnjak
Bošnjak
1 mjesec prije

Pošto je miletu odbijen veto 4 zadnja puta značili to da on više nije član predsjedništva

Faraon Murat
Faraon Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Svaki narod ima nešto specifično,nešto po čemu je poznat
Kod vas je to da ste glupi do bola.

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Faraon Murat
1 mjesec prije

Kada mi to napiše stat.greška iz Irske meni odmah bude sve jasno

Faraon Murat
Faraon Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Šta je istina boli?Niste samo glupi već i lažete ko svjetski majstori
Baš na ponos turskih pradjedova,samo za informaciju vi ste turska dijaspora.
Na ovim prostorima nećete nikad imati državu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Ša more trupcu biti jasno? Idi otomanski recidivu, sapun pa parfem.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Znači da će biti i peti veto i 255 ako treba ima da istrunete u BiH.Blokiraćemo vamprotok roba preko Hrvatske i Srbije pa onda svirajte k,ucu.debilčuge srednjobosanske.

Diplomata- nesudjeni
Diplomata- nesudjeni
1 mjesec prije

O cemu vi trabunjte.Pusite Komsica da napravi treci entitet bosnjacima nije djaba zlatni ljiljan

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Diplomata- nesudjeni
1 mjesec prije

Ne vrijedi ni 3 entiteta opet bi se klali.Debilistanci srednjobosanski ne znaju drugačije da žive,samo u svadji se osjećaju dobro.Turkesije ako nemaju danas čime da se pohvale ,oni kao da nisu ni živjeli taj dan.Smeće ljudsko treba protjerati ili prevaspitati.

Diplomata- nesudjeni
Diplomata- nesudjeni
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Pametni bosnjaci kupuju stanove u Turskoj a ove druge ostavili nama da se zabavimo dok se pametni bosnjaci ne skuce

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

OVI STEPINČEVSKPI KATOLICI ,POTOMCI NJEGOVIH DRAKULA I VAMPIRA ,OPET ŽELE U BIH INKARNIRATI STEPINČEVSKU BOŽJU DRŽVU ,MAKAR U ONOM DIJELU U KOJEM ONI PROVODE KRVOLČNO, KATOLOČKO,NACISTIČKO NASILJE. A ŠTA ĆE IM TAMO HRVATSTVO,MUSLIMANSTVO ILI SVETOSAVLJE , KOJE NIKADA NIJE BILO DRUŠTVENO OBILJEŽJE BIH KAO DRŽAVE ,JER SU KAO MJEŠOVITI ,UVIJEK BILI NAROD BIH,ODNOSNO DRUŠTVENA ZAJEDNICA ,JEDNAKIH I KAO TKAVI TREBAJU OSTATI AKO ŽELE EGZISTIRTATI.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

Gluplji i nepismeniji komentar odavno ne vidjeh, od ovoga tvoga. O nekulturi velikih slova da i ne prićamo. Sjedi, kec ko kuća.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

Trenutno u BiH samo turkesije provode nacističko nasilje nad druga dva naroda.Ne priznajući ih za sebi ravne.Moraju biti bosanci,jedino talibanci smiju biti bošnjaci.kad im zatreba a kad im treba mogu biti i bosanci,a uvjerili smo se da se umiju izjasniti i kao srbi i hrvati kad su pare i radnamjesta upitanju.Sve u svemu čist nacizam na djelu,a podržan od nacističkog dijela europe.Fala bogu pa nije ni cijela europa naci.Ima da vas pročistimo.Lov na naciste je počeo.

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Ako je to tačno onda je čović cijeo vrijeme u dogovoru sa Bakirom i nije iskoristi pravo smjene hrvatskog člana predsjedništva.Ito 8 godina.Iza ovoga svega i cijele predstave za budale jeste samo blokirrane Euroatlanskih integracija.Uporno pričam da BiH tajkuni plačaju stranke na vlasti,i oni rade kako im se kaže tajkuni i oligarsi ne žele u Eu.Jer to je bara sa teškim krokodilima i oni sasvojim miliončićima ne mogu parirati bilijardama.Svi bi propali redom.

kvaternik
kvaternik
1 mjesec prije

“Državnik” Sejdo, na lijevo začešljan, maršira svoj smrtonosni marš!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
1 mjesec prije

Došo mu daiđa, a on se zaibretio. Maksuz veseo. A daiđa ni mukajet. 😂

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

oces da reces da adz ovce ne znaju citati

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Pozdrav dijaspori, boli te taki.