Published On: Pet, lis 16th, 2020

Pompeo: Turska se umiješala u sukob oko Nagorno Karabaha

Sukobi su izazvali zabrinutost da bi u sukob mogle biti uvučene Turska i Rusija koje podržavaju različite strane.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da sudjelovanje Turske u sukobu između Azerbajdžana i Armenije povećava rizik u regiji i ponovio je svoj poziv da se spor riješi putem diplomacije.

– Turci su se umiješali u sukob i pružaju resurse Azerbajdžanu, čime pojačavaju rizik i vatrenu moć u ovom povijesnom sporu. Rješenje sukoba je kroz pregovore i mirne razgovore a ne kroz oružani konflikt i sigurno ne sa trećim stranama koje osiguravaju vatrenu moć u situaciju koja je poput bureta baruta – naglasio je Pompeo, prenosi Srna.

Nekoliko stotina ljudi je poginulo u sukobu oko regiji Nagorno-Karabah koji je u Azerbajdžanu prema međunarodnom pravu ali je većinsko stanovništvo i uprava armenska.

Sukobi su izazvali zabrinutost da bi u sukob mogle biti uvučene Turska i Rusija koje podržavaju različite strane.

Turska je optužila Armeniju da je okupirala azerbejdžansku teritoriju i najavila je punu podršku Azerbajdžanu. Ankara je u nekoliko navrata pozvala Grupu iz Minska formiranu radi posredovanja u sukobu i na čijem su čelu Francuska, Rusija i SAD da od Armenije zatraže da se povuče iz regije.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>