Petak, 21 lipnja, 2024

Pomoći će nam kad se političari pismeno obvežu na reforme

Must Read

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, ponudili su bh. političarima prijedloge koji bi, kako navode, trebali dovesti do bržeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Velika Britanija i Njemačka će tražiti od institucija EU da se presuda u slučaju Sejdić-Finci na neko vrijeme ostavi po strani i da se krene u socio-ekonomske reforme koje bi dovele do bržeg priključivanja BiH Europskoj uniji.

Naime, na šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Europe koja je danas održana u Berlinu u organizaciji Aspen Institute Germany, Hammond i Steinmeir su uputili bh. političarima pismo da što prije formiaju vlade na svim nivoima kako bi naša zemlja mogla krenuti naprijed.

U prijedlogu, dva ministra od EU traže da se političari koje su građani izabrali na proteklim izborima obvežu pismenom izjavom da će provoditi institucionalne reforme na svim nivoima države koje su osmišljenje da je učine funkcionalnijom i omoguće joj efikasniji rad sa EU te da prihvate obvezu da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojih će BiH napredovati ka konačnom cilju, a to je pridruživanje.

“Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo zauzvrat od EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih financijskih investicija”, navode ministri u svom prijedlogu.

Ukoliko bi se inicijalni plan reformi implementirali, Njemačka i Velika Britanija obećale su podršku u podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

“Nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je zabrinjavajuća”, dodali su Hammond i Steinmeier.  U pismu bh. političarima i građanima navode da njihov prijedlog ne mijenja uvijete pristupanja BiH Europskoj uniji.

 

Neprocjenjiva šansa za BiH

U pismu koje su ministri Phillip Hammond i Frank-Walter Steinmeier uputili građanima BiH, još jednom je pružena otvorena ruka BiH, i ovaj put ona donosi osnaženu perspektivu punopravnog članstva BiH u EU i jedinstvenu i neprocjenjivu šansu za buđenje politike, društva, ekonomije i administracije u BiH, kaže Senad Šepić, potpredsjednik SDA komentirajući pismo.

“Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako su napisali ministri vanjskih poslova, žele da građani BiH postanu dio europske obitelji prosperitetnih, solidarnih i organiziranih zemalja. Oni su se ponudili da pomognu našoj zemlji da pobjegnemo iz politike neprestanog sukoba i podjela. Da se fokusiramo na socio-ekonomske reforme i reforme koje su nužne da kako bi naša zemlja postala funkcionalnija. Ali na nama je da uradimo najveći dio posla!”, kazao je Šepić.

 

“Krajnji je red da i mi, političari u ovoj zemlji, odgovorimo na želje građana i pretvorimo zajedničke želje u stvarnost. Naša obveza je da pronađemo unutarnji politički dogovor”, kazao je Šepić i dodao kako je siguran da u okviru obitelji narodnjačkih stranaka BiH (SDA, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SDS) i uz pomoć prijatelja u EU, mogu vratiti kredibilite političarima i odvesti građane BiH u EU.

 

dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Krišto posjetila tvrtku širokobriješki Feal, tvrtku koja 80 posto proizvodnje izvozi i zapošljava 750 ljudi

Krišto posjetila tvrtku širokobriješki Feal, tvrtku koja 80 posto proizvodnje izvozi i zapošljava 750 ljudi - Hrvatski Medijski Servis U...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -