Published On: Sat, Oct 17th, 2015

“POMOĆ” EUROPE McGuffie: EU je spreman dati 500 milijuna eura za BiH

EU i međunarodne financijske institucije spremne su osigurati milijardu eura u sljedeće tri godine kao izravnu pomoć u provedbi reformi te osigurati dodatnih petsto milijuna eura za investicije, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH Andy McGuffie.

Iz Izaslanstva EU ističu da je proces provedbe reformi u tijeku i da je napredak postignut u mnogim područjima, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Pozdravili su izraženu opredijeljenost svih razina vlasti u BiH na radu na onome što je, u tom smislu, neophodno.

“Svih četrnaest većih političkih stranaka i njihovi lideri su se prije osam mjeseci potpisima Europskoj uniji obvezali na socijalno-ekonomske reforme i integraciju u EU. Reformska agenda služi objema svrhama. Europska unija očekuje da se sve političke stranke i njihovi lideri pridržavaju obveza koje su preuzeli i pomognu provedbu Reformske agende”, rekao je McGuffie.

On je dodao da Reformska agenda odražava kolektivnu želju vlada na državnoj i entitetskim razinama i kao odgovor na jasnu želju građana u BiH za stvarnom promjenom i boljim životom: više radnih mjesta, jačom vladavinom zakona, učinkovitijom i pouzdanijom javnom administracijom, te više prilika za sve. “EU i međunarodne financijske institucije spremne su osigurati blizu milijardu eura u sljedeće tri godine kao izravnu pomoć u provedbi reformi te osigurati dodatnih petsto milijuna eura za investicije. Ovaj novac bi zauzvrat donio veće investicije u privatni sektor i osnažio cjelokupnu ekonomiju, otvarajući nova radna mjesta i pružajući svima veće mogućnosti”, zaključio je McGuffie.