POMIRBENO HODOČAŠĆE NIJEMACA I ČEHA Češki grad Brno održao marš u spomen na prognane Nijemce

Tri stotine ljudi sudjelovalo je u subotu u češkome gradu Brnu u simboličnom maršu u spomen na germonofono stanovništvo koje je prije točno 70 godina bilo prognano u Austriju, a tisuće su na tom putu umrle.

Sudionici marša, Nijemci i Česi krenuli su s mjesta masovne grobnice iz mjesta Pohorelice, 30 kilometara od Brna.

U Brnu se zadnjih devet godina održavaju neslužbene komemoracije zvane Smrtonosni marš, no ove je godine prvi put održana službena komemoracija pod nazivom “Pomirbeno hodočašće”.

“Na početku smo bili samo trojica”, rekao je organizator Jaroslav Ostrcilik prisjećajući se prvog marša, a gradonačelnik Brna Petr Vokral rekao je kako je “ovo jedinstvena prilika da Brno pokaže kako ne zatvara oči pred vlastitom poviješću”.

Više od 20.000 njemačkih stanovnika Brna bilo je protjerano 30. svibnja 1945., po završetku Drugog svjetskog rata i prisiljeno pješice bez hrane i vode krenuti prema Austriji. Osvetu češkog stanovništva za šest godina brutalne nacističke okupacije najteže su podnijele žene, djeca i starci koji su bili prognani i procjenjuje se da je na tom putu umrlo njih između 2000 i 5000.

Gradsko vijeće Brna najavilo je godinu pomirenja u kojoj se treba suočiti s poviješću te izrazilo žaljenje preživjelima i njihovim potomcima koji su sudjelovali u maršu.

Takvo stajalište ne dijele svi Česi.

“Nemamo mi razloga ispričavati se Nijemcima iz Brna koji su nametnuli takvu nepravdu i patnje češkome narodu”, objavila je skupina koja zastupa češke borce otpora.

Guverner pokrajine Južna Moravska Michal Hasek zapitao je “Tko se ispričao za deportaciju i ubojstva Židova i Roma iz Brna?”