Utorak, 21 svibnja, 2024

Politika u BiH: Visoki moral i niske prijevare delegata u Domu Naroda

Must Read

Jasenko Tufekčić obično dvaput tjedno putuje automobilom iz Livna u Sarajevo i nazad. On je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) koji mu plaća troškove putovanja i dnevnice. Tufekčić je za dvije godine naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga. Njegove kolege su u istom periodu zajedno imale duplo manje putnih troškova.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio je da je Tufekčić u Sarajevo dolazio autom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je u putne naloge upisivao da koristi osobni automobil. Od Doma naroda dobivao je novac za gorivo i dnevnice za putovanje u Sarajevo, ali neki dokumenti pokazuju da je istodobno bio i u Tomislavgradu.

Tufekčić je u 2015. i 2016. godini imao zakazane obveze tijekom 89 dana. Radi se o sjednicama Doma, kolegija i povjerenstava te događajima koje su organizirale druge institucije. Međutim, on je podnio skoro dvostruko više putnih naloga. Pritom uglavnom nije upisivao precizne razloge dolaska u Sarajevo, već je navodio da dolazi zbog “obavljanja redovnih djelatnosti”.

”Najveći broj puta je dolazio tako kad nema ni kolegija, ni kluba, ni radnoga tijela”, rekao je za CIN tajnik Doma naroda PFBiH Izmir Hadžiavdić. Nakon što su uočene nepravilnosti u njegovim putnim nalozima, Administrativna služba je Tufekčiću prestala isplaćivati naknade za putovanja.

“Pa, to je izvan pameti. Ja sam čovjek koji je sto godina po parlamentima, znači, prije svega vodim računa o sebi da nekim svojim potezom ne bih napravio nešto loše”, rekao je Tufekčić u telefonskom razgovoru s novinarima. Kasnije je odbio govoriti za CIN.

Dužnosnici visokoga morala

Tufekčić je član Općinskoga i Županijskoga odbora SDA u Livnu. Po zanimanju je diplomirani pravnik, a radio je kao pravni referent, općinski sudac za prekršaje, direktor Imovinskopravne službe i županijski ministar. Od 2001. godine je profesionalni zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije, a godinu dana kasnije je delegiran iz reda bošnjačkoga naroda u Dom naroda PFBiH. Na tim mjestima je i danas.

Od Livna do Sarajeva Tufekčić prijeđe oko 210 kilometara. Na posao gastranačkim autom vozi Ernad Bajrić kojega angažira Kantonalni/Županijski odbor SDA Livno. Predsjednik Odbora Sead Hadžijahić kaže da Tufekčiću Stranka ne plaća gorivo i dnevnice za putovanje u glavni grad.

Hadžijahić, također, kaže da automobil Županijskoga odbora o svom trošku koriste svi iz Livna koji rade u “bošnjačkim institucijama”, pa tako i Tufekčić.

Sead Hadžijahić

Sead Hadžijahić, predsjednik Županijskoga odbora SDA Livno, kaže da automobil ŽO kojim Tufekčić dolazi u Sarajevo o svom trošku koriste svi koji rade u “bošnjačkim institucijama”. (Foto: CIN)

“Zaista nisam mogao ni naslutiti da se nešto tako može dogoditi, iskreno. Ovo je već malo (…) ne znam što bih Vam rekao”, kaže Hadžijahić.

Kada dođe u Sarajevo, Tufekčić popuni nalog koji njegova tajnica u roku od sedam dana treba odnijeti nadležnoj službi na potpis. Nakon toga slijede obračun i isplata. Iz Administrativne službe za CIN su rekli da je nemoguće provjeravati jesu li izaslanici u nalog unijeli točne podatke, jer smatraju da su to dužnosnici visokoga morala.

Tufekčić je u naloge uvijek upisivao da dolazi svojim automobilom, upisujući pritom dva registracijska broja. Novinari CIN-a otkrili su da barem jedan nije pripadao automobilu kojim je dolazio. Prvih sedam mjeseci 2015. godine Tufekčić je u nalozima tvrdio da u Sarajevo dolazi svojim Fordom, registracijskih oznaka 209-J-309.

Novinari CIN-a otkrili su da je vlasnik automobila ovih registarskih oznaka Slobodan Marjanović iz Bosanskoga Šamca te da je riječ, u stvari, o Opel Omegi, kupljenoj u inozemstvu prije 19 godina: “Jest, moje tablice, to se može provjeriti u SUP-u. Baš sam prije mjesec-dva dana registrirao ponovo. Iste tablice, nikad nisam mijenjao. Uvezao iz Švicarske, prvi sam vlasnik”, kaže Marjanović.

Sljedećih godinu i pol dana Tufekčić je u naloge upisivao drugi automobil – Passat, registracijskih oznaka 201-J-306. Prema informacijama nadležnih službi, automobil tih registracijskih oznaka trenutno ne postoji u evidenciji.

 

Istodobno u dva grada

Tufekčić je jedan od petorice izaslanika Federalnoga doma naroda koji su 2015. i 2016. godine imali pravo na dnevnice i naknadu troškova prijevoza do Sarajeva i natrag kući. Izaslanicima se, prema Odluci Administrativne komisije, priznaje isplata troškova za dolazak na sjednice Doma, povjerenstava i odbora.

Odlukom je regulirano da se novac isplaćuje na osnovu razdaljine, odnosno 20 posto cijene goriva po prijeđenom kilometru. Takvo pravilo je omogućilo Tufekčiću da svaki put kada putuje do Doma naroda u Sarajevo dobije između 146 KM i 193 KM naknade u koju je uračunat trošak goriva i dnevnica. Visina naknade za gorivo ovisi od cijene litra goriva, dok dnevnica iznosi 25 KM.

Tukefčić je trebao biti na sjednicama: Doma naroda, kolegija, Kluba naroda i povjerenstava Federalnoga parlamenta. Slične obveze su imali i izaslanici Rasim Dostović (SDA) iz Banovića i Mostarac Aner Žuljević (SDPBiH). Njih dvojica su u 2016. godini zajedno imali 50 putnih naloga, a Tufekčić 89.

Dostović i Žuljević kažu za CIN da su redovno dolazili na radne obveze u Sarajevo. U nalozima su detaljno opisivali razloge dolaska. Žuljević kaže da mu nije jasno kako je Tufekčić imao toliko naloga jer su imali skoro iste obveze: “Pogotovo kad uzmeš kako je ovaj dom radio u ovom mandatu, onda to posebnu težinu ima – da je više ne radio, nego radio”.

Dostović kaže da u nalogu mora biti naveden razlog dolaska u Sarajevo: ”Pa, mene su kontrolirali kad god u nalogu ne popunim nešto”. Među nalozima koje je Tufekčić dostavio Parlamentu FBiH nalaze se i dva na kojima su upisani 31. kolovoza 2015. i 16. studenoga 2016. godine. U nalozima piše da je na putu za Sarajevo bio od šest ujutro do osam navečer zbog ”obavljanja redovnih djelatnosti”.

Iako u Parlamentu ta dva dana nije bilo zasjedanja, Tufekčić je dobio 331 KM. Uz to, prema evidencijama koje je CIN dobio od Skupštine u Tomislavgradu, Tufekčić je ta dva dana bio na sjednicama Administrativno-pravne komisije.

“Ako bi se dogodilo da je na neki način fiktivan bio putni nalog, logično je da bi tu štetu Parlamentu morao nadoknaditi, odnosno da bi morao vratiti taj novac”, kaže tajnik Doma naroda Hadžiavdić.

Tufekčić u Federalnom parlamentu ima pravo i na naknadu za rad u povjerenstvima, od čega je tijekom 2015. i 2016. godine zaradio 4.200 KM. Istodobno, on u Skupštini županije prima plaću i ostale naknade kao profesionalni zastupnik. Ova institucija nije CIN-u dostavila podatke o njegovim primanjima.

Uposlenici Administrativne službe Doma naroda su u prosincu 2016. godine primijetili da Tufekčić u Sarajevo ne dolazi vlastitim autom, kao što to navodi u putnim nalozima. Zato ga je tajnik Doma naroda upozorio.

“Rekao sam mu da mu nijedan više putni nalog neću realizirati i izvršiti isplatu”, kaže Hadžiavdić koji je o tome obavijestio i predsjednika Županijskoga odbora SDA Livno.

“Kad je došao dopis, mislio sam da je to nešto malo, neka sitnica, nešto što nije u redu. On je rekao da će se riješiti, ali ovo je već otišlo dalje”, kaže predsjednik ŽOSDA Hadžijahić. On je o ovome obavijestio vrh Stranke, gdje mu je rečeno da to sam riješi s Tufekčićem.

Nakon što mu je Dom naroda prestao isplaćivati novac za putovanja, Tufekčić je, prema informacijama iz ove institucije, dostavio još tridesetak putnih naloga. Nijedan nije isplaćen.

CIN

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -