Published On: Pon, kol 22nd, 2016

Političari će morati proći test mentalno-psihičkih sposobnosti za javne funkcije


Predsjednik Glavnog odbora i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović pokreće inicijativu Vijeću ministara BiH za prilagodbu zakonodavstva s ciljem uvođenja obaveznog ljekarskog pregleda za visoke državne dužnosnike i čelnike javnih institucija, koji podrazumijeva i posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje ovih osoba na korištenje psihoaktivnih supstanci, priopćeno je iz SDP-a.
Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti liječnički pregled. Međutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne dužnosti. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, zastupnici i mnogi drugi, nisu prošli ni osnovne liječničke preglede, naglašeno je u priopćenju.
”Smatrajući da osobe koji obnašaju najodgovornije javne dužnosti pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim dužnostima značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.
Zbog toga ću na prvoj sljećoj sjednici podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara da se, pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba naglasak stavi i na obavezno testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.
U današnjem vremenu kada konzumiranje droga uzima sve više žrtava, nije nemoguće da su i neke osobe iz javnog života, pa tako i političkog, žrtve ove pošasti”, navodi Magazionović.
Zato je veoma važno, između ostalog, kao dobru poruku mladima uvesti neku vrstu redovne kontrole, navedeno je također u priopćenju.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x