Srijeda, 17 srpnja, 2024

Policijski inspektor prijavio stolačkog imama zbog prijetnji 
i javnog poziva na linč

Must Read
Policijski inspektor iz Čapljine Samir Balavac prijavio je stolačkog imama Amira Beću zbog prijetnji i poziva na javni linč, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, dok je sam Beća ponudio nešto drukčiju verziju istine na svome Facebook profilu kazavši kako ga je Balavac lažno optuživao za nasilje. Ovaj sukob nastavak je obračuna koji dulje vrijeme traje unutar stolačkoga SDA, ali i otkriva djelomično kako je bilo organizirano nasilje na izborima u toj općini u koje su bile očito uključene brojne bošnjačke institucije.
Bio na mjestu izgreda
Inspektor Balavac je, naime, prijavio imama Beću da se javno u svojoj hutbi (propovijed) u središnjoj Carevoj džamiji u središtu Stoca obrušio na njega te pozivao na linč nazivajući ga izdajnikom Bošnjaka… O tome je upoznat tužitelj te se poduzimaju potrebne mjere glede tog izgreda. Naime, grijeh koji se stavlja na teret policijskom inspektoru je što je radio svoj posao kao i deseci drugih kolega Bošnjaka i Hrvata koji su dokumentirali nasilje u Stocu, ali i nasilni prekid izbora. A na tome su radili policijski inspektori iz Stoca, Čapljine i Mostara tako da se nije mogao prikriti bilo kakav detalj glede nasilja i zaustavljanja izbornog procesa koji je rezultirao brojnim policijskim prijavama.
Naime, policija je do sada dokumentirala čak 13 prijava pri čemu je 36 osoba bošnjačke nacionalnosti bilo prijavljeno. Tek nedavno je obustavljena istraga protiv Beće nakon gotovo 45 dana. Imam Beća na svome FB profilu tvrdi kako ga je inspektor Balavac prijavio kako bi ga “s…”.
No priznao je pri tome kako je bio u zgradi Općinskog izbornog povjerenstva nedugo nakon što se događalo nasilje kada je predsjednik Ivan Perić napadnut i pretučen. Zanimljivo je kako je islamski vjerski službenik bio član političke Inicijative za Stolac te je bio zamjenik člana biračkog odbora na izborima.
“Na ulazu u zgradu stajala su dva policajca koja nisu sprječavala ulazak u zgradu Općinskog izbornog povjerenstva i zajedno sa 7-8 ljudi ušao sam u ured OIP-a u kojem su bila prisutna dvojica policajaca koja su nas obavijestila da je sve uredu i da nema potrebe da se tu zadržavamo. U toj prostoriji sam se zadržao svega 20-30 sekundi i nakon toga izašao i uputio se prema Osnovnoj školi i biračkom mjestu”, napisao je Beća. On smatra da mu je cijeli slučaj “napakiran”.
Povod za napad
Novi razvoj događaja bio je očito samo povod da se stolački imam obruši na policijskog inspektora. No, stvarni sukob traje od ranije s obzirom na to je još prošle godine došlo do raskola unutar SDA.
Naime, na sličan način na koji su prekinuti izbori u Stocu ove godine, uz nasilje, tučnjavu, prijetnje i ucjene dogodila se promjena unutar SDA te je Salmir Kaplan uspio “pobijediti” Zlatka Hadžiomerovića kojemu je navodno policijski inspektor bio blizak.
S druge pak strane, ovoga tjedna očekuje se donošenje odluke Prizivnog odjela Suda BiH o nasilju u Stocu zbog kojega je Središnje izborno povjerenstvo skinulo s lista kandidata za načelnika Stoca iz redova SDA Salmira Kaplana, nositelja liste bošnjačke Inicijative za Stolac Demira Mahumtčehajića, koji je i čelnik SDP-a u tome gradu, te Ahmeta Ljubovića. Protiv njih je nedavno podignuta optužnica zbog obustave izbora te težeg ozljeđivanja člana biračkog odbora Marija Raguža i fizičkog napada na Ivana Perića.
Zoran Krešić / Večernji List
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -