Published On: Sub, ožu 18th, 2023

Policija zabranila “Povorku ponosa” u Banja Luci

Policijska uprava Banjaluka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banjaluke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati večeras u Banjaluci od 17:30 do 1:00 iza ponoći.

“Policijska uprava Banjaluka je Rješenje donijela nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine“, priopćeno je iz Policijske uprave Banja luka.

Policija je apelirala na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i sudionicima ovog okupljanja”.

Inače događaj koji je “Povorka ponosa” namjeravala organizirati trebao je biti podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave s duginim bojama na Osmomartovskog maršu, piše N1.

Na događaju je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama nakon čega je bila predviđena žurka za sudionike u prostoru DKC Incel.

Na najavu ovog događaja negativno je reagiralo 13 udruženja koja su od gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Republike Srpske tražili zabranu okupljanja što su političari podržali.

“Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge”, rekao je Milorad Dodik.

“Nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto. Može li to netko uraditi u nečijem privatnom ptrostoru, naravno privatno vlasništvo je nešto drugo. Grad Banjaluka se ograđuje od tako nečega. Na služben način niti nas je netko pitao niti takvo nešto podržavamo”, stav je gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
AbnorMal
AbnorMal
12 dana prije

Eno im njihovog Sarajva, pa nek tamo paradiraju do mile volje. Pošten svijet nek ostave na miru.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  AbnorMal
12 dana prije

Cuj srbi posten svijet😂😂😂😂😂😂😂

AbnorMal
AbnorMal
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Zaboravih dodati- i normalan!

Ducista
Ducista
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
12 dana prije

Pošten, nepošten, al za razliku od Sarajeva, u Banjoj Luci neće biti promocije primanja u ljubinku 😉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ducista
12 dana prije

Sarajlilice ga navikle primati pa se sad isčuđavaju nad drugima. To im odavno postalo normalno.

Last edited 12 dana prije by Anonimac
Cakarevi doci
Cakarevi doci
11 dana prije

Kakvog vise jadnog ponosa to je povorka nakaza,bolesnikai razvratnika jos nam oni trebaju

kosorka
kosorka
Šta ti kažeš na ovo?  Cakarevi doci
8 dana prije

boze procisti im msli vrati ih na pravi put sta oni imaju dolazit tamo gdjr nisu pozeljni u cetiri zida i u svojim jazbinama neka cine sto god hoce nek odu u katar i tamo paradiraju.

Šime
Šime
5 dana prije

Svaka čast.