Utorak, 25 lipnja, 2024

Policija zabranila “Povorku ponosa” u Banja Luci

Must Read

Policijska uprava Banjaluka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banjaluke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati večeras u Banjaluci od 17:30 do 1:00 iza ponoći.

“Policijska uprava Banjaluka je Rješenje donijela nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine“, priopćeno je iz Policijske uprave Banja luka.

Policija je apelirala na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i sudionicima ovog okupljanja”.

Inače događaj koji je “Povorka ponosa” namjeravala organizirati trebao je biti podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave s duginim bojama na Osmomartovskog maršu, piše N1.

Na događaju je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama nakon čega je bila predviđena žurka za sudionike u prostoru DKC Incel.

Na najavu ovog događaja negativno je reagiralo 13 udruženja koja su od gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Republike Srpske tražili zabranu okupljanja što su političari podržali.

“Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge”, rekao je Milorad Dodik.

“Nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto. Može li to netko uraditi u nečijem privatnom ptrostoru, naravno privatno vlasništvo je nešto drugo. Grad Banjaluka se ograđuje od tako nečega. Na služben način niti nas je netko pitao niti takvo nešto podržavamo”, stav je gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića./HMS/

- Advertisement -

8 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -