Published On: Ned, sij 31st, 2021

Policija privela više od 250 prosvjednika koji su tražili oslobađanje Navalnog

Ruska policija privela je više od 250 osoba na neodobrenim prosvjedima u Sibiru i na dalekom istoku zemlje u nedjelju kojima se poziva na oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, objavila je promatračka skupina OVD-Info, prenose agencije.

Pristaše zatvorenog oporbenog prvaka Navalnog izašli su na ulice u Sibiru i na ruskom dalekom istoku u nedjelju drugi uzastopni vikend unatoč akcijama protiv njegovih saveznika i upozorenjima policije.

Policija je u Vladivostoku spriječila prosvjednike da dođu do centra i natjerala ih na obalu uz smrznute vode Amurskog zaljeva. Kruži video snimka u kojoj prosvjednici skandiraju “Putin je lopov”. Držali su se za ruke i marširali ledom na temperaturi od oko -13 Celzijevih stupnjeva.

Prosvjednici su se okupili i u sibirskom Tomsku koji je Navaljni posjetio prije nego što mu je pozlilo na domaćem letu u kolovozu. Ispred koncertne dvorane vikali su “oslobodite ga” i mahali ruskim zastavama.

OVD-Info objavio je da je policija uhitila 261 osobu od kojih 96 u Vladivostoku. Deseci prosvjednika pojavili su se na ulicama sibriskog grada Jakutska na temepraturi od minus 42 C.

Pristaše zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navalnog planiraju danas ponovno okupljanje diljem Rusije unatoč upozorenjima vlasti da ne sudjeluju u neodobrenoj akciji, prenosi Hina.

Prosvjedi su planirani u više od 100 gradova, objavio je tim oporbenog prvaka.

Moskovska policija pojačava danas sigurnosne mjere u središtu prijestonice, zbog najava preko društvenih mreža o održavanju nedozvoljenih prosvjeda. Policija je u pojačanom sastavu razmještena po glavnim trgovima i ulicama, ispred veleposlanstava, na najprometnijim raskrižjima i ispred glavnih metro stanica, prenosi TAS.

Iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova je najavljeno da će policija u središtu Moskve zatvoriti neke ulice za pješake, kao i sedam metro stanica, a iz policije i iz tužiteljstva građanima je upućeno upozorenje da ne sudjeluju na nedozvoljenim protestima u Moskvi ili drugim ruskim gradovima.

Prošlog tjedna na ulice su izašle stotine tisuća ljudi kako bi pozvale na trenutno oslobađanje Navalnog i prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da je privedeno 4.000 ljudi, a mnogi su ozlijeđeni u neviđenim prosvjedima.

Kako bi onemogućile planirane prosvjede, vlasti su odlučile zatvoriti sedam stanica podzemne željeznice u prijestolnici Moskvi, a trgovine, kafići i restorani neće se smjeti otvoriti. Prije nekoliko dana meta su im bili suradnici Navalnog. Njegov brat Oleg, suradnica Ljubov Sobol i drugi pristaše osuđeni su na dvomjesečni kućni pritvor.

Navalni se vratio u Rusiju ranije ovog mjeseca nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom. Priveden je čim je stigao u Moskvu.

Ruski sud u četvrtak je odbio žalbu njegovih odvjetnika i potvrdio Navalnom 30 dana istražnog zatvora, prenosi Al Jazeera./HMS/


uskrs ephzhb