Published On: Ned, ožu 15th, 2020

Policija patrolira pustim ulicama Španjolske

Policijske patrole kruže u nedjelju pustim ulicama španjolskih gradova provjeravajući pridržava li se 47 milijuna stanovnika zabrane slobodnog kretanja kako bi se iskorijenio koronavirus.

Na ulicama glavnog grada Madrida, koji ima stanovnika koliko Hrvatska, vide se rijetki prolaznici s vrećicama za kupnju ili u šetnji spsima. Svi oni pojedinačno hodaju tihim ulicama gdje su otvoreni samo supermarketi, ljekarne, kiosci, frizerski saloni i benzinske postaje.

U Španjolskoj je u nedjelju broj oboljelih skočio za 1.700 pa je sada zaraženo ukupno 7.800 osoba. Premijer Pedro Sánchez, koji je u subotu navečer objavio izvanredne mjere, rekao je prošli tjedan da bi nakon ponedjeljka broj oboljelih mogao dosegnuti 10.000, prenosi hHina.

U subotu navečer je koronavirus dijagnosticiran je njegovoj supruzi Begoñi Gómez koja je prije tjedan dana sudjelovala u velikom uličnom prosvjedu u povodu Dana žena. Zaražene su i dvije ministrice u vladi od kojih je jedna također sudjelovala u tom prosvjedu u Madridu.

Glavni grad je postao žarište s 3.544 oboljele osobe.

Stanovnici poštuju poziv da ne izlaze na ulice. Na balkonima sjede kako bi udahnuli svježi zrak, napose starije osobe, najranjivije na zarazu. Oni rijetki prolaznici pažljivo se mimoilaze. Ispred pekare su tri osobe u koloni, a udaljenost među njima je četiri metra .