Published On: Ned, velj 9th, 2014

Policija nastavlja s privođenjima i saslušanjima prosvjednika koji su palili zgrade

MUP-u HNŽ-a u suradnji s Županijskim tužiteljstvom izvršio je očevid na šest zapaljenih zgrada, kao i demoliranom objektu zgrade zajedničkih institucija BiH koji se nalazi pored HDZ-a BiH.

Također, obavljen je očevid i na zapaljenom objektu NK Redarstvenik u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ, a za sada nije poznato da li se ovaj slučaj može dovesti u vezu s događajima od sinoć, piše Dnevni avaz.

Osim ovih objekata, polupana su stakla i na zgradi Općinskog suda Mostar, koji se nalazi u ulici Adema Buća gdje i zgrada Gradske uprave Mostara koja je u potpunosti uništena.

Zaposlenici pokušavaju spasiti nešto opreme i dokumentacije, kao i u zgradi Vlade HNŽ, u kojoj je, prema za sada dostupnim informacijama izgorjela dvorana za sastanke, prijavnica, hodnik i jedan ured, dok su tri devastirana.

Inače, cijela zgrada djeluje kataklizmično, a policija je iz ovog objekta znanog kao Đački dom uspjela spasiti dio matičnih knjiga starih 150 godina.

U Gradskoj vijećnici je izgorjela jedna prostorija, dok su ostale polupane. Zanimljivo je da je nestao portret jednog od najznačajnijih mostarskih gradonačelnika Mustafe Mujage Komadine, koji su demonstranti prije paljenja iznijeli ispred zgrade, no danas su tu samo tragovi okvira. Objekt SDA je, također, u potpunosti uništen, kao i donji sprat zgrade Županijske skupštine.

U MUP-u HNŽ su potvrdili za Dnevni avaz da je uništeno pet automobila, tri ispred Gradske uprave te dva kod HDZ-a BiH. U garaži ovog objekta bio je parkiran BMW predsjednika ŽO HDZ BiH-a Rafaela Gagre, a ispred dostavno vozilo.

Također, iz policije su potvrdili da su pojedini objekti pljačkani, pogotovo, Gradske uprave odakle su nošeni laptopi, tableti i drugi uređaji.

Nakon što je sinoć uhićeno 38 osoba, od čega je pet zadržano, policija je i danas nastavila s privođenima, saslušavanjima te izuzimanju videosnimaka s nadzornih kamera, a rečeno je da su objekti paljeni prethodno pripremljenim koktelima čiji je sastav: benzin, šećer i solna kiselina.

Danas je održana i sjednica Županijske vlade, a prisustvo policije u gradu je pojačano.

Šef Odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjaka potvrdio je za Anadoliju da je policija danas intervenirala na Španjolskom trgu i da su neke osobe privedene, pojašnjavajući da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.