Polarna hladnoća okovala Ameriku, rekordno niske temperature i na Floridi

Rekordna polarna hladnoća stigla je i do juga Sjedinjenih Država, pa su upozorenja o niskim temperaturama izdana u mjestima od Teksasa do Floride, a sjeveroistoku države prijeti još jedan hladni val krajem tjedna, prognoziraju meteorolozi.

Temperature su pale 11 do 17 stupnjeva Celzija ispod uobičajenih temperatura istočno od Stjenovitih planina, a samo je Florida bila pošteđena polarne hladnoće.

“Ta razina hladnoće će kod nas biti do sutra”, istaknuo je Brian Hurley, meteorolog iz Marylanda.

“Danas će temperature vrlo vjerojatno biti rekordno niske”, dodao je.

Pušu hladni vjetrovi

Grad Mobile na obali Alabame mogao bi doživjeti rekordno nisku temperaturu od 9 stupnjeva ispod ništice, a očekuju se i hladni vjetrovi diljem jugoistočne Georgije i sjeveroistočne Floride, objavili su meteorolozi.

Michael Kimberl, suosnivač Sean’s Outposta, skloništa za beskućnike u Pensacoli na Floridi, rekao je kako stanovnicima dijele propan i dodatne deke.

“Naša je zajednica jako slabo opremljena za ovakve vremenske prilike”, istaknuo je Kimberl.

Zabilježeni rekordi u niskim temperaturama

Diljem SAD-a ruše se meteorološki rekordi. Grad Omaha u saveznoj državi Nebraski zabilježio je minus 29 stupnjeva, čime je oboren 130 godina dug rekord, a Aberdeen u Južnoj Dakoti srušio je rekord iz 1919. s temperaturom od 36 stupnjeva ispod ništice.

Hladnoća neće popuštati diljem središnje atlantske obale i sjeveroistoka SAD-a, a očekuje se obaranje još barem dvadesetak rekorda u idućih nekoliko dana, upozorio je Hurley. Iako bi temperature trebale narasti diljem države od sutra, sjeveroistok će od četvrtka do petka pogoditi još jedan polarni val.

Jedini dio SAD-a koji je pošteđen hladnoće je jugozapad koji bilježi iznadprosječne temperature.

Prvi.tv