Published On: Sub, lip 25th, 2016

Pola milijuna Britanaca želi novi referendum

Više od pola milijuna Britanaca je potpisalo peticiju za raspisivanje novog referenduma o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji….

Kako prenose svjetski mediji, za svega nekoliko sati prikupljeno je 100.000 potpisa što znači da peticija mora biti uzeta u obzir u parlamentarnoj debati u vremenskom razdoblju od najdalje godinu dana, a veoma brzo je broj zainteresiranih premašio pola milijuna. Zbog toga je sajt za peticije privremeno bio srušen.

Portal nije u funkciji zbog velikog broja istovremenih korisnika na jednoj peticiji, značajno većeg nego u bilo kom drugom slučaju, navela je portparolka Donjeg doma parlamenta.

Pokretač peticije William Oliver Hill je naveo da je potrebno uvesti i odredbu o neophodnih 60% podrške za bilo kakvu odluku na referendumu, da li se radilo o ostanku ili izlasku u Europsku uniju, kao i da se izjašnjavanje proglasi nevažećim ukoliko se ne odazove najmanje 75% Britanaca.

Debata u parlamentu bi se mogla dogoditi vrlo brzo, ukoliko premijer David Cameron bude još neko vrijeme ostao na tom mjestu, iako je najavio ostavku i povlačenje, vjerovatno u oktobru.

Ipak, nije vjerovatno da bi drugi referendum zaista mogao biti održan, prošle godine je oko 200.000 ljudi potpisalo peticiju za legalizaciju kanabisa, ali je prijedlog za raspravu o tom pitanju u parlamentu odbijen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>