Published On: Pon, sij. 22nd, 2018

Pogledajte zašto sa suda žele izbaciti poznatog suca koji se bori protiv ovrha

Za veliki dio hrvatske javnosti sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić jedan je od rijetkih sudaca koji je digao glas protiv loših zakona i javno progovorio o strahotama Zakona o predstečajnoj nagodbi, Ovršnog zakona i Lex Agrokora, no čini se kako bi njegova karijera suca mogla biti prekinuta.

Nedavno je Sudačko vijeće Visokog trgovačkog suda donijelo odluku da je Kolakušić povrijedio Kodeks sudačke etike te tvrde da istupi suca Mislava Kolakušića u javnost “nemaju obilježja stručnih javnih istupa već su obilježeni senzacionalističkim i populističkim izjavama”.

Suce, odnosno predstavnike pravosuđa, najviše smeta što Kolakušić učestalo kritizira rad sudova i ostalih tijela vlasti.

“Javnost to može shvatiti kao pozivanje na nepoštivanje”, stoji u obrazloženju Sudačkog vijeća.
Podsjetimo, protiv suca Mislava Kolakušića pokrenut je stegovni postupak zbog kršenja sudačke etike, a postupak je pokrenuo predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić. Sudačko vijeće smatra da je Kolakušić povrijedio članak kodeksa sudačke etike jer je na Indexu i na N1 Televiziji komentirao svoje izuzeće u stečajnom postupku i postupku o Agrokoru koji se vodi na Trgovačkom sudu. 

Konzumov presedan

Postupak protiv njega provodi i Državno sudbeno vijeće (DSV), a sudac Kolakušić očekuje kako bi krajnja odluka mogla biti i njegovo razrješenje. No, krenimo redom.

Postupak protiv Kolakušića pokrenuo je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić i to zbog javnog istupa o njegovu izuzeću u stečajnom postupku vezanom uz Konzum i Agrokor. Naime, u travnju prošle godine Trgovački sud udovoljio je zahtjevu Konzuma da se suca Kolakušića izuzme iz stečajnog postupka protiv Konzuma koji je pokrenut temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

Bio je to presedan s obzirom na to da je Konzum zatražio izuzeće s obrazloženjem da je Kolakušić svojim javnim istupima i postupanjima potvrdio svoju pristranost u izvršavanju sudačke dužnosti. Rješenje o izuzeću donio je predsjednik Trgovačkog suda Radić.

To je rješenje Kolakušić komentirao na N1 Televiziji te na portalu Indexu, što mu je Radić uzeo za krimen.

Predsjednik Trgovačkog suda: Kolakušić je najprisutniji sudac u medijima!

Radić koji je pokrenuo postupak protiv Kolakušića napomenuo je kako su protiv Kolakušićevih medijskih istupa bili i iz Hrvatske javnobilježničke komore. Naime, njih je zanimalo ima li Kolakušić za svoje javne nastupe dozvolu suda te predstavljaju li oni službeni stav Trgovačkog suda.

Zahtjev Nine Radića za ocjenu postojanja povrede Kodeksa sudačke etike by Index.hr on Scribd

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer