Published On: Fri, Jul 3rd, 2020

Pogledajte nepismenu diplomatsku notu MVP BiH, na društvenim salve smijeha

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije nepismenu notu koja je postala predmet podsmjeha kako javnosti u BiH isto tako i u Srbiji, piše PRESS.

Osnova pisane diplomatske komunikacije je poštivanje pravopisnih normi s obzirom na to da gramatički točan sadržaj nota govori o ozbiljnosti države koja šalje notu, ali i predstavlja odraz poštovanja države pošiljatelja prema državi koja prima notu, prenosi HMS.ba

Tim principima ne vodi se Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje očito radi na principu „samo da posao ispadne iz ruku“.

To su pokazali 30. lipnja 2020. godine prilikom slanja pisane note Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije u kojoj su tražili suglasnost za razmatranje mogućnosti slanja dvije medicinske ekipe u Opću bolnicu u Novom Pazaru.

Službena pisana nota od nekoliko rečenica obilovala je greškama poput nepravilno nepisane riječi „obavjest“ (umjesto „obavijest“), COVID 19 (umjesto „COVID-19) i „upučivanje“ (umjesto „upućivanje). Iako se u diplomatskoj korespondenciji države nazivaju punim imenom, MVP BiH odlučilo je susjednu zemlju nazvati „Srbija“ umjesto „Republika Srbija“.

Politička analitičarka Ivana Marić tim povodom našalila se i napisala da savjetuje MVP Republike Srbije da dobro razmisli o ponudi BiH ako su dvije medicinske ekipe stručne kao što su stručne i pismene osobe koje su napisale službeni dopis.

„Pravopisne greške su još i mali problem u odnosu na stil pisanja, ako se ovo može nazvati stilom. A vi sve mislite da oni kupuju samo fakultetske diplome, kada oni ni osnovnu školu nisu završili kako treba“, napisala je Marić, prenosi PRESS.