Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Podrška vareškim Hrvatima: ‘Svojim prijateljima bih poručio da postave još veći jarbol i zastavu. To su naša prava i naši simboli

Must Read

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznati počinitelji srušili su jarbol i uništili zastavu hrvatskog naroda u BiH koja je bila istaknuta u dvorištu župne crkve u Varešu.

Zastava je bila istaknuta u crkvenom dvorištu i nalazila se u neposrendoj blizini spomen obilježja za 125 stradalih bojovnika HVO-a i hrvatskih civila Vareša.

Svemu je pak prethodila hajka protiv isticanja zastave hrvatskog naroda u Varešu u lokalnoj bošnjačkoj javnosti, piše Dnevnik.ba.

O svemu se oglasio i tamošnji župnik fra Leon Pendić koji je kazao kako ovakvi postupci pokazuju nemogućnost suživota.

“Ovo što se dogodilo je žalosno za sve nas. Iste zastave ističemo svake godine povodom patrona naše župe. No, ove godine se stvorio takav ambijent da se dogodilo što se dogodilo. Pokazalo se kako se ovdje shvaća suživot i da on živi samo u riječima. Ovdje se traži da se sve svoje podredi drugome i onda je to kao suživot. Sve je ovo vrlo sitničavo i ružno”, istaknuo je fra Leon.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević izjavio je, pak, za Hrvatski radio Bobovac kako je zatražio od policije informacije te kako je saznao da je policija registrirala događaj i kako će pokušati pronaći počinitelje.

“Osuđujem ovaj događaj i tražim odgovornost. Zastava obilježava svaki spomenik naših poginulih branitelja. Posebno je da se to ovdje na privatnom, crkvenom, zemljištu. No, isto bi trebalo biti i na javnom prostoru, jednako kao što zastave s ljiljanima stoje uz obilježja stradanja bošnjačkog naroda i vojske”, rekao je načelnik Općine Vareš.

Srušeni jarbol u Varešu (foto: Dnevnik.ba)

Politolog Tomislav Soldo kaže u izjavi za portal Bild.ba kako je simbol postavljen radi onih koji su ubijani jer su Hrvati.

“Zastava je, bilo koja, po svojoj definiciji simbol predstavljanja jednog naroda ili jedne društvene skupine. U ovoj situaciji u Varešu, riječ o zastavi Hrvata koji žive Bosni i Hercegovini. Taj simbol su tamošnji Hrvati postavili kod crkve u spomen onima koji su uglavnom i ubijani samo zbog toga jer su se osjećali Hrvatima i rekli da ta zastava pripada njima”, kazao je on za Bild.ba

Ovaj čin je Hrvatima Vareša pokazao, smatra Soldo, da se ne smiju osjećati Hrvatima.

“Danas, gotovo 30 godina od ratnih zbivanja, nezamislivo je da netko može mrziti u toj mjeri da ne priznaje identitet tamošnjih Hrvata koji u Varešu čine ozbiljan broj iako nisu matematička većina. Nacionalni, vjerski ili bilo koji drugi identitet treba biti nešto što nitko nikom u BiH ne bi smio osporavati. No ovdje je očito riječ o tomu da je motiv za ovo djelo upravo to – osporavanje i da je tamošnjim Hrvatima neizravno kazano da mogu biti Hrvati, ali samo u svoja četiri zida”, rekao je.

Prava i simbole tamošnjih Hrvata, zaključio je Soldo, nitko nema pravo dokidati.

“Otprilike za mjesec dana je obljetnica progona vareških Hrvata kojima se na ovaj način poručuje da bi u nekom novom sukobu, vjerojatno, isto prošli. Ne treba ni govoriti koliko je to loše i osuđujuće, a prijateljma hrvatske nacionalnosti u Varešu mogu samo pružiti potporu i poručiti da postave što veći jarbol i zastavu jer im to pravo nitko ne može i ne smije dokidati”, zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

I. C. l Bild.ba

- Advertisement -

70 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

70 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -