Published On: Uto, stu 7th, 2017

Podrška i od nas g. Elvedinu Neziroviću

Šokirani odlukom da se iz radnog tima zaduženog za apliciranje Mostara za europsku prijestolnicu kulture izbaci ugledni književnik i direktor Muzičkog centra Pavarotti Elvedin Nezirović, uz obrazloženje da je to učinjeno na zahtjev Stranke demokratske akcije, a sve zbog ocjene da je, po mjerilima ove stranke, “gospodin Nezirović nedovoljno dobar Bošnjak”, niz  književnika, intelektualaca,građanskih aktivista su uputili otvoreno pismo mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću.

 

Pismo prenosimo u cijelosti:  

Gradonačelniče Bešliću,

šokirani smo Vašom odlukom da iz radnog tima zaduženog za apliciranja Mostara za evropsku prijestolnicu kulture izbacite uglednog književnika i direktora Muzičkog centra Pavarotti Elvedina Nezirovića. Od ovog sramotnog čina skandaloznije je jedino obrazloženje po kojem je to učinjeno na zahtjev Stranke demokratske akcije, a sve zbog ocjene da je, po mjerilima ove stranke, “gospodin Nezirović nedovoljno dobar Bošnjak”.

Poštovani gradonačelniče Bešlić, kriminal, nacionalizam i nekompetentnost u dugotrajnoj partnerskoj vladavini Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije su od velikog dijela Bosne i Hercegovine, te posebno od Mostara, napravili taoce. Zahvaljujući Vašoj stranci i koalicinom partneru Mostar je već godinama jedini grad u Evropi u kojem je građanima čak uskraćena i mogućnost da na izborima odlučuju o svojim predstavnicima u vlasti. Sama ideja kandidiranja Mostara za evropsku prijestolnicu kulture u potpunoj je suprotnosti sa poražavajućim rezultatima vašeg višedecenijskog vladanja. Tragično je što ste suštini takve vlasti, odnosom prema gospodinu Neziroviću, prilagodili i formu.

Zato od Vas zahtijevamo da, prije svega, zaustavite ovako primitivan odnos lokalnih stranačkih moćnika prema svakom ispoljavanju javne kritike, te da, pod uslovom da on to još uvijek želi, hitno poništite prethodnu odluku i gospodina Elvedina Nezirovića vratite u tim zadužen za apliciranje Mostara za evropsku prijestolnicu kulture. Time biste, bar za kratko, prestali brukati Mostar i njegove preostale građane.

 

Ne ulazeći u politički narativ samog proglasa i pojedine političke motive  njegovih potpisnika, smatramo da Elvedin Nezirović, kao osnovni motiv pisanja ovog teksta, svakako treba biti dio tima zaduženog za apliciranje Mostara za europsku prijestolnicu kulture te se pridružujemo apelu upućenom prema g.Bešliću, iako je manji dio potpisnika koji mu je dao podršku kompromitiran, te bi za imidž g. Nezirovića bolje bilo da ih tamo nije. A i za imidž časne većine na tom spisku.

Radi se o političarima koji bi morali biti daleko od kulture u globalu, pa tako i kulture Mostara budući da nemaju ništa s Mostarom, osim možda izvlačenja love iz Mostara. O ljudima koji  su se svojim djelovanjem pokazali kao nasilni, militantni, lažljivi, skloni kriminalu, ljudi koji nekažnjeno i militantno šire netrpeljivost prema svim političkim idejama koje nisu sukladne njihovima, šovinizam i nedemokratičnost. Premda Ustav BIH jamči slobodu političke misli. I sve to čine pod egidom borbe za  “univerzalne vrijednosti”, negirajući da je sloboda političke misli najuniverzalnije dostignuće današnjeg zapadnog svijeta.

U svakom slučaju g. Neziroviću, kao rijetko hrabrom, poštenom, moralnom,  hercegovskom intelektualcu, koji kada recimo piše o zločinima ne gleda tko je pucao, a tko je bio žrtva, stavljajući ljudsko iznad nacionalnog,  dajemo apsolutnu podršku za njegov rad da naš Mostar doista postane europska prijestolnica kulture.  Apeliramo na Bešlića da ga ne spriječava u tome. Smatramo štoviše, da njegovim izbacivanjem iz tog tima, Mostar ozbiljno riskira šansu da to doista postane.

Poskok Online team

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x