Četvrtak, 18 srpnja, 2024

“JUNACI” MULTIETNIČKOG HVO-a: Podignuta optužnica protiv Edina Sakoča za ratni zločin u Čapljini

Must Read


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Sakoča, zvanog “Edo”, rođenog 7. ožujka 1959. godine u Stocu, državljanina BiH, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području Čapljine i okolice, u svojstvu pripadnika HVO-a, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

U optužnici se navodi da je 9. srpnja 1992. godine, optuženi zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao u kuću civila srpske nacionalnosti, gdje se nalazilo više civila, odakle je odveo jednu ženu srpske nacionalnosti, koju je tijekom transporta prema logoru Dretelj, mučio, zlostavljao i silovao. Potom ju je predao u Dretelj koji je bio pod upravom HOS-a. Logorom je sve do kraja osmog mjeseca upravljao Edin Buljubašić, nad njim je bio Blaž Kraljevića a nad Kraljevićem Halilović i vrh Armije BIH. Bilo je to vrijeme “multietničkog” HVO-a i “multietničke ” Armije BIH a zajednički neprijatelj bili su Srbi.

Također, optuženi se tereti da je nakon toga, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, ponovno došao u kuću gdje su bili civili srpske nacionalnosti, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja u glavu, ubili dvije žene srpske nacionalnosti, te njihova tijela iznijeli ispred kuće i zapalili.

Optuženi se više godina se nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je 19. veljače ove godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost vlastima SAD za pomoć u lociranju i izručenju ovog osumnjičenog, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -