PODGRIJAVANJE NETRPELJIVOSTI Komšić: Od Maglaja je otet dio teritorija da bi se formirala hrvatska općina Žepče

Komšić u Maglaju podgrijavao netrpeljivost prema Hrvatima nadajući se glasovima mržnje. Nakon okupljanja u Sarajevu i Brezi, te posjeta Kaknju i Vi

Nakon okupljanja u Sarajevu i Brezi, te posjeta Kaknju i Visokom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sinoć je nastavio predizbornu kampanju skupom u Maglaju, prenosi Klix.

“Drago mi je da sam večeras s vama u herojskom Maglaju, koji je uspio da se obrani od dva agresora. Maglaju koji je nakon takve obrane odlukom jednog od bivših visokih predstavnika, tamo negdje početkom ovog stoljeća, oštećen za dio teritorije, na kojem se napravila vještačka većina u korist HDZ-a”.

Dodao je da je Maglaj tijekom rata bio jedna enklava i da nije samo Sarajevo bilo opkoljeno, te da je Bosna i Hercegovina u najtežem vremenu bila sastavljena od enklava koje su većinom bile nepovezane.

“E, vidite, današnja politika koja prije svega dolazi iz Zagreba, uz podršku HDZ-a, Dodika i nažalost nekih stranaca, iako se nadam da visoki predstavnik to neće učiniti, pokušavaju da povuku linije između tih enklava i da BiH tako u buduće bude podijeljena, rekao je Komšić.

“To je katastrofa, mi smo uspjeli da u zadnje četiri godine, onako stisnuti, u gardu, da se nekako odupremo domaćem, i pritisku Zagreba i jednog dijela stranaca”, dodao je.

Naglasio je da je dobra vijest što neki stranci imaju razumijevanja za ono što govore predstavnici DF-a.

“Kažu vi ste upravu i Bosna i Hercegovina samo takva može jednog dana postati zemlja članica EU. Ako uspije ovo što oni hoće mi to nikada nećemo biti, a bit ćemo i dalje podijeljeno društvo gore nego sada”, kazao je Komšić.

U nastavku je kazao da kada govorimo o Bosni i Hercegovini zapravo govorimo o dvije Bosne i Hercegovine.

“Ovu koju trenutno imamo, koju branimo, i onu koju hoćemo. I za ovakvu Bosnu i Hercegovinu date su velike žrtve, učinjeni su brojni kompromisi, izdržali su se brojni pritisci, i moramo cijeniti ovo što imamo. Međutim, mi želimo ići dalje. Želimo bolju državu. Bolja država je moguća samo kao građanska”, smatra Komšić.

Istaknuo je da se moraju razbiti sve dileme koje mogu da se pojave i koje neki pokušavaju da podmetnu.

“Građanska Bosna i Hercegovina nije uperena ni protiv koga. Niti protiv jednog naroda, niti protiv jedne religijske grupe, ni protiv koga u ovoj zemlji! Građanska Bosna i Hercegovina znači, da možete da budete i Bošnjak i Srbin I Hrvat. I musliman i pravoslavac i katolik i židov. Štogod hoćete, slobodno na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, i da je vam to nije prepreka da budete priznati i uspješni ljudi. Da vas ne osuđuju zbog toga možda, po nečijem mišljenju, ‘pogrešno’ zovete ili ‘pogrešnom’ Bogu molite. Sve u ovoj zemlji mora biti isto za sve. To je Bosna i Hercegovina”, rekao je Komšić.

Kazao je da nisu naivni i da znaju da im za provođenje takvih ideja treba većina u Parlamentu i podrška građana BiH.

“Ova ideja, nije to naša ideja. Ta ideja je vlasništvo Bosanaca i Hercegovaca, Hercegovki i Bosanki. To je njihovo vlasništvo. Mi samo pokušavamo da uvjerimo one političke stranke i one ljude koji misle da je to ispravan put”, kazao je Komšić.

“Zato skupljamo tih milijun potpisa, jer nam treba da sutra onima koji tvrde nešto drugo, da je nama suđeno da budemo podijeljeni, da nam je suđeno da se gledamo preko plota, da im kažemo: E, vidite da nije!”, dodao je.

Također, istaknuo je, da je potrebno skupiti potpise jer su se obvezali da će 6 mjeseci nakon formiranja vlasti pristupiti pregovorima o promjeni ustava i Izbornog zakona.

“Treba nam da kažemo, ljudi, da nije to samo zato što to mi govorimo. Nije to samo zato, čak, ako i to nije dosta, što to traži Europski sud za ljudska prava, što to traži ta nesretna Europska unija. Hoćemo da im damo najjači dokaz da to hoće građani”, kazao je Komšić.

U nastavku je rekao da ideja građanske BiH nije uprljana zločinima.

“Gledam, kako HDZ odgovara na ovo, i kažu, hoćete li vi da mi počnemo skupljati milijun potpisa za Herceg Bosnu. E hajde, bujrum, da baš vidimo što ćete da uradite, s tim da vam moram reći, ima jedna velika razlika, milijun potpisa za građansku BiH i nekih navodnih milijun kojih nema, za Herceg Bosnu, za Dretelj, Heliodrom, za udruženi zločinački pothvat, za zlo koje je naneseno, to je razlika. Ova ideja nije uprljana i to je razlika. Vaša ideja je milijun za UZP. Je li se tim hvalite, je li to što nudite svima nama, i mi treba da kažemo uredu. Ne, nije uredu”, kazao je Komšić.

Dodao je da su tri zastupnika DF-a u Parlamentu BiH bila dovoljna da zaustave loše stvari.

“Naša je obveza da nikada ne odustanemo. Kad kreneš u borbu s neprijateljima, naravno da nema povlačenja. Pa, što mislite, da su 1992 krenuli i vidjeli: Joj, vidi, tenk, vidi top. Hajdemo bježimo, predajemo se. Da li bi bili u prilici ovako da pričamo? Nema, ljudi, odustajanja. U ovo kolo kad se uđe igra se dok ne padneš”, rekao je Komšić.

“Mi idemo u kolo gdje se izlazi samo kad te narod na nosilima iznese. Nema odustajanja. Nema savijanja kičme. Kad kreneš u borbu s neprijateljima države, naravno da je to borba gdje nitko neće da se preda. Kad kreneš u borbu sa strancima koji šaraju karte, onda nama nakon 15, 20 godina, ovdje ostane belaj, naravno da nema povlačenja. Suština je u tome, da sa svakim možete razgovarati, pa čak i s ovima koji su dugo već dušmani ove zemlje, jer tako nam je namješten ustav, džaba. Moramo razgovarati, ali glavu povijati nećemo ! Kičmu savijati pred njima? Nikad”, zaključio je Komšić.