Subota, 22 lipnja, 2024

Počinju ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” . Glavaš i dalje na popisu…

Must Read

U Širokom Brijegu uobičajeno će početkom veljače. ove godine od 3. do 7., biti održani “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 65 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.  Iz organizacije navode da ih je 66 međutim taj 66-i uopće nije ubijen u Hercegovini. A nije bio ni svećenik.

Radi se o Radoslavu Glavašu, fratru koji je stao u strukture NDH, točnije u ministarstvo Mile Budaka. Suđeno mu je i streljan je mjesecima nakon pokolja u Širokom.

Inače tijekom komunističke odmazde u ovom gradu nisu pobijeni samo fratri.

Iz svega što danas čitamo ispada da jesu.

Događaj priređuje tzv. Vicepostulatura postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Miljenko Stojić se zakleo pred Bogom da će učiti narod da razlikuje dobro od zla.

Njegova inicijativa je da se čelnik nacističke Njemačke Radoslav Glavaš, koji je ništa drugo nego papirnata verzija fra Miroslava Filipovića, proglasi blaženikom.

Isus nas nije učio da netko tko je potpisom slao tisuće ljudi u smrt kandidat za blaženištvo.

Moramo podsjetiti Fra Miljenka da je “Ne ubij” jedna od 10 Božjih zapovjedi.

Ako se on drži tih zapovijedi pitamo ga : Što slika masovnog ubojice Radoslava Glavaša radi među nevino pobijenim franjevcima koji su glavom platili cijenu njegovog nacističkog ludila?

Zašto šansu da isti budu proglašeni blaženima ubija likom i djelom ovog čovjeka?

O kakvom se čovjeku radi najbolje govori podatak da je i nakon pokolja na Širokom, taj bezumni sotonist napisao da je te ljude imao pravo ubiti samo Poglavnik i hrvatska narodna vlast.

Hrvatskim državljanima može da sudi samo hrvatski sud za propuste i pogriješke nacionalnog značaja, a za prekršaje ćudorednog karaktera zakonita crkvena oblast. Oduzeti život nekom Hrvatu može se samo na temelju hrvatskih državnih zakona, a ne na temelju samovolje.
“Fra” Radoslav Glavaš, kandidat za blaženika

Molimo Svevišnjeg, a i papu, a i biskupa, da našim fratrima pojasne razliku između dobra i zla, jer evo oni apsolutno svi šute o ovom skandalu, i da im pojasne  da fotografija tog čovjeka nema što raditi u našim Crkvama. Ako su one Isusove a ne Radoslavove. Ne znamo koliko puta uopće trebamo ponoviti da nešto što je Zlo i što je radilo za Zlo nikako ne može biti Dobro.

To bi svećenici trebali učiti nas a ne mi njih.

Vicepostulator će 3. veljače u 10:00 sati, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.184 osobe, a iz ŽZH 7.009. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio ‘‘Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk”, a ŽZH ”Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U 17:30 sati je molitva krunice, a u 18:0000 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima (3-ica ubijenih), sutradan fra Josip Mioč, župnik u Drinovcima (7-ica ubijenih), a preksutra fra Velimir Bagavac, župnik na Čerinu (4-ica ubijenih), piše ljportal.com.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na ”XII. natječaju Stopama pobijenih” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sami dan Obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16:00 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

U nedjelju, 5. veljače, u 17:00 sati očekuje se dolazak sudionika ”Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi./HMS/

- Advertisement -

24 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -