Četvrtak, 18 travnja, 2024

Počinje popis: 97 pitanja na koja je dužan odgovoriti svaki građanin, kazne od 100 do 10.000 KM

Must Read

Popis stanovništva u BiH kreće sutra i trajat će do 15. listopada, kada će u 21 sat popisivači skupiti materijale i predati nadležnim agencijama na statističku obradu.

Kako su oko popisa političari podigli ogromnu prašinu jer najvažnijim smatraju izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti i vjeroispovijesti, u drugi plan je pao stvarni cilj popisa, a to je utvrditi koliko ljudi u Bosni i Hercegovini ustvari ima, kako živimo, koliko smo zaposleni, kakav je stupanj tehnološkog razvoja u zemlji, koliko ima nepismenih, koliko pismenih i kojeg stupnja obrazovanja.

Bit će poznato i je li poljoprivreda značajan segment ekonomije u BiH, kakva je situacija po pitanju migracije stanovništva u BiH, koji su osnovni izvori sredstava za život građana ove zemlje te mnoštvo drugih točnih i objektivnih podataka.

Ovo je jednostavno rečeno najozbiljniji i najvažniji projekt naše države u zadnjih dvadeset godina. Zbog kompleksnosti cijelog procesa na popisu će raditi oko 18.879 popisivača i 2464 općinska instruktora, a svi oni dužni su trajno čuvati kao službenu tajnu sve prikupljene podatke.

Također, svi oni obučeni su da prilikom popisa samo postavljaju pitanja, ali ne i sugeriraju odgovore i uključuju se u razgovor s građanima, a sve kako bi se izbjegle malverzacije i moguće nepravilnosti. Svaka sugestija popisivača automatski treba biti prijavljena nadležnim agencijama za statistiku koje vode projekt.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku, nekoliko puta je podcrtao kako se popis temelji na izjavi svakog građanina i kao takav se mora i statistički prihvatiti.

Građanin odgovara za vjerodostojnost podataka koje je dao popisivaču. Kada je u pitanju izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te jeziku kojim netko govori, ti podaci ne mogu se tretirati kao lažni, jer svatko ima pravo o tome se izjasniti kako želi“, rekao je Milinović za Dnevni list.

Agencija za statistiku BiH prošlog tjedna je otvorila i pozivni centar putem koga se građani mogu informirati o popisu. Također na internet stranicama državne i entitetskih agencija objavljeni su anketni listići, tako da se građani mogu na vrijeme informirati koja pitanja ih čekaju na popisu i na koji način se može odgovoriti.

Važno je napomenuti da na popisnici P1 piše da građani na pitanja 24. i 25. prema članu 12. Zakona o popisu u BiH, između ostalog, mogu se i ne izjasniti. Pitanje 24. odnosi se na etničko izjašnjavanje, a građani se mogu izjasniti kao Bošnjak/inja, Hrvat/ica, Srbin/kinja i ne izjašnjava se.

Na pitanje 25. koje se odnosi na izjašnjavanje o vjeroispovijesti građani mogu svoj odgovor birati između više ponuđenih opcija: 1. islamska, 2. katolička, 3. pravoslavna, 4. agnostik, 5. ateist, 6. ne izjašnjava se.

Pitanja na koja građani trebaju biti spremni su i pitanja o poznavanju rada na računalu, obrazovanju, mogućnosti pisanja kratkog teksta, zaposlenju, putovanju na posao, sredstvima za život. U upitniku za kućanstvo i stan (P 2) građani će između ostalog odgovarati na pitanja o površini stana, površini kuhinje, načinu korištenja električne energije i zagrijavanja stambene jedinice.

Kada su u pitanju podaci o zgradi/kući, postoji pitanje koje se odnosi o materijalu od kojeg je napravljen krovni pokrivač zgrade/kuće i stanju u kojem se nalazi zgrada/kuća, načinu opskrbe kućanstva vodom za piće.

Popisivači će evidentirati sve odgovore, a statističke institucije će im dodijeliti šifre i unijeti u bazu podataka.

Popisom će biti obuhvaćeni svi državljani BiH s prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira na to jesu li u trenutku popisa prisutni ili ne, zatim strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u BiH bez obzira na to jesu li u trenutku popisa u BiH ili ne, osobe bez državljanstva, kućanstva, stanovi i druge stambene jedinice.

Popisivanje će se vršiti svaki dan od 9 do 21 sat i to u nazočnosti najmanje jedne odrasle osobe u kućanstvu. Svaki popisivač dužan je tri puta doći na istu adresu i ako nikoga ne zatekne u kući, onda je građanin s te adrese dužan doći u popisno mjesto kako bi tamo bio popisan.

Ako popisivač u vrijeme popisivanja ne zatekne u kućanstvu osobe obuhvaćene popisom, ostavit će im pisanu obavijest o vremenu ponovnog dolaska popisivača ili adresu i broj telefona nadležnog popisnog mjesta koje osobe trebaju kontaktirati najkasnije do 15. listopada kako bi bilo organizirano njihovo popisivanje.

Ukoliko se građanin ne odazove popisu ili prilikom popisa dadne netočne osobne podatke, može platiti novčanu kaznu u iznosu od 100 do 10.000 maraka.

Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, a objavit će se podaci o broju popisanih osoba, stanova i kućanstava, kao i broj kućanstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Svi rezultati trebaju biti obrađeni do polovice 2016.

Bh. dijaspora će se moći popisati na posebnoj popisnici koja se nalazi na web stranici Agencije za statistiku BiH. Nakon što popisnicu otiskaju i popune građani koji duže od 12 mjeseci žive izvan BiH, potrebno je da je pošalju putem pošte na adresu Agencije.

Važno je napomenuti kako se osobe koje žive izvan BiH, a imaju prijavljeno mjesto prebivališta u BiH, ne mogu popisati i u BiH na način da dostave svoju dokumentaciju članovima obitelji koji će umjesto njih popuniti formulare. Svi koji žive duže od 12 mjeseci izvan BiH popisivat će se putem posebnog obrasca za dijasporu, a netočno davanje podataka, na koje su čak javno sugerirali pojedini političari, bit će kažnjavano.

Ako živite, radite ili studirate u jednom gradu, a prijavljeni ste u drugom, možete se popisati na bilo kojem mjestu koje odredite, ali ne i na oba. U mjestu prijave za vas podatke mogu dostaviti članovi vaših obitelji.

Ukoliko osoba živi sama, tj. nema članove kućanstva, u mjestu u BiH iz kojeg je privremeno odsutna neće biti popisana, ali će biti popisana u mjestu u kojem je zbog rada, školovanja ili boravka. U svakom slučaju, u ukupan broj stalno nastanjenog stanovništva osoba će biti uračunata u mjestu gdje živi, a ne gdje radi ili studira. Dakle, samo jednom se računa u ukupan broj stanovnika.

Prilikom posjeta popisivača građani nisu dužni davati bilo koji osobni dokument na uvid. Podaci se prikupljaju na tradicionalan način, metodom intervjua. Obveza popisivača je da u obrasce upisuje podatke isključivo na osnovi izjava osoba koje daju podatke. Popisivač ne smije tražiti na uvid bilo koji osobni dokument, uključujući osobnu iskaznicu, putovnicu i sl. Osobne dokumente mogu koristiti građani, ali u smislu davanja kvalitetnih odgovora (npr. ukoliko ne znaju JMB napamet i sl.).

Sutra počinje popis stanovništva u BiH, rezultati nakon 90 dana

Sve je spremno za popis stanovništva i kućanstva u BiH od kojeg nas dijele nepuna 22 sata.

Predstavnici entitetskih zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH potvrdili su na današnjoj konferenciji za medije da je sav materijal distribuiran te da su popisivači i kontrolori spremni da sutra u 9 sati izađu na teren i počnu popisivanje.

”Popis će biti vršen svaki dan od 9 do 21 sat, a popisivači će voditi računa da u kućanstva sa zaposlenim osobama dođu u popodnevnim satima”, kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Svi popisivači će potpisati ugovore kao i izjave o povjerljivosti podataka.

Milinović je pojasnio da se strogo vodilo računa o tajnosti podataka, a popisivači su obavezni na trajno čuvanje tajnosti podataka.

”Sigurnost podataka ogleda se i u njihovom kriptovanju i to na način da će šifre biti urađene iz tri dijela i svaka institucija će imati po jedan dio. To znači da nitko neće moći prepoznati individualne podatke”, kazao je Milinović.

Demantirao je navode da će popisivači morati čekati do ožujka 2014. da im budu isplaćene naknade za rad.

”Odmah nakon popisa bit će urađen obračun i ide se u realizaciju plaćanja. Sredstva granta Europske komisije u iznosu od 7,5 milijuna eura bit će doznačena onda kada Monitoring tim kaže da je popis završen’‘, pojasnio je Milinović.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović podsjetila je da su institucije uradile ogroman posao u procesu priprema popisa i to za samo dvije godine.

”U zemljama razvijenijim od BiH popis se priprema i pet godina. Međutim, mi smo uradili dobar posao i sa zadovoljstvom očekujemo početak popisivanja”, dodala je.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković potvrdila je da je sve spremno za popis i u tom bh entitetu.

”Sve jedinice lokalne samouprave su spremne i zadovoljni smo urađenim poslom”,kazala je.

Prvi rezultati popisa očekuju se nakon 90 dana.

Na popisu je angažirano oko 19.000 popisivača te oko šest tisuća kontrolora i rezervnih popisivača.

Cijeli proces, kako je to zakonski propisano, koštati će najmanje 46 milijuna KM od čega je 7,5 milijuna eura grant Europske komisije. Popisivači će po popisnici dobivati 2,2 za gradsko područje i 2,5 KM za ruralno područje.

Iz statističkih institucija su još jednom apelirali na građane da se odazovu popisu i maksimalno surađuju da bi cijeli proces prošao bez problema.

hercegbosna.org

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -