POBJEGNE LI U BOSNU MOGAO BI DOBITI ZLATNOG LJILJANA I NOVI IDENTITET: Ovo je masovni ubojica iz SAD-a, mentalni je bolesnik. U bijegu je

POLICIJA je identificirala napadača koji je u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine iz puške ubio najmanje 22 ljudi, a 50 do 60 ih ranio te za njim traje masovna policijska potjera.

Policijska uprava Lewistona objavila je da je riječ o Robertu Cardu (40), rekavši da ga treba “smatrati naoružanim i opasnim”.

Robert Card je interesa u masovnom ubojstvu u Maineu je instruktor za naoružanje obučen od strane američke vojske i nedavno je bio smješten u ustanovu za mentalno zdravlje, stoji u policijskom biltenu kojega su vidjeli američki novinari.

Tijekom ljeta 2023. Card je dva tjedan bio smješten u ustanovu za mentalno bolesne. Navodno je čuo glasove te je prijetio da će pucati u vojnoj bazi za obuku.

Traži ga stotine policajaca

Kako je objavljeno, u traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca.

Policija je ranije objavila tri fotografije na Facebooku, zatraživši pomoć javnosti u identificiranju i lociranju napadača. Na dvije se nalazio osumnjičenik, bradati muškarac u smeđoj jakni s kapuljačom i trapericama koji drži nešto nalik poluatomatskoj pušci, a na jednoj bijeli gradski terenac.

“U Lewistonu je aktivan napadač. Molimo građane da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima. Policija trenutačno istražuje na više lokacija”, objavila je policija države Maine prethodno na društvenoj platformi X.

List Sun Journal, pozivajući se na glasnogovornika policije u Lewistonu, izvijestio je o pucnjavi u tri različita objekta, uključujući i kuglanu te kafić.

Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

Središnji medicinski centar u Lewistonu je priopćio da je u tijeku reakcija na masovnu pucnjavu te da vrši koordinaciju s područnim bolnicama za preuzimanje pacijenata.

O događaju su obaviješteni i predsjednik SAD-a Joe Biden te guvernerka Mainea Janet Mills.

Ako 22 mrtvih bude konačna brojka, ovo bi bio najsmrtonosniji masakr u Sjedinjenim Državama od kolovoza 2019., kada je naoružani muškarac otvorio vatru na kupce u supermarketu u El Pasu u Teksasu, ubivši ih 23.

Inače, ishod od 22 ubijenih bio bi pojednak broju ubojstava koje se u Maineu dogode tijekom cijele godine. Naime, broj godišnjih ubojstava od 2012. varirao je između 16 i 29.

Najsmrtonosnija masovna pucnjava u SAD-u dogodila se 2017. godine u Las Vegasu, kada je 64-godišnji umirovljenik otvorio vatru na posjetitelje festivala country glazbe, ubivši ih 58, a ranivši oko 500.

Napomena: Naslov se alegorijski odnosi na slučaj Abu Mealija, člana Al Qaede , dobitnika Zlatnog ljiljana kojeg je SDA poslala u SAD u diplomaciju u zoru napada na WTC. Za tu potrebu dala mu je BH pasoš s lažnim imenom. Ubojica sa slike nije oborio njegov rekord. Ova informacija je u BIH cenzurirana a zanimljivo neke od ljudi iz SDA koji su pomagali Al Qaeda teroriste US administracija štiti od sudskog progona. Točnije njihov ambasador Murphey. I ta info ne smije se objaviti u SDA mediijima.